I. Škara
Biće još okupljanja: Jelena sa učesnicima prve radionice

Posle uspešne saradnje Dečje onlajn knjižare Kutak bibliotekarke Jeje i Kulturno-sportskog društva “Tesla 07” u organizaciji gostovanja i druženja u Dortmundu sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, nedavno su Jelena Andrić iz Kutka i Jasna Marinković iz “Tesle 07” priredile još jedno lepo iznenađenje našoj deci.

U prostorijama KSD “Tesla 07” u Diseldorfu održana je prva u nizu planiranih dečjih čitalačkih radionica na srpskom. “Oživljavamo knjigu” bio je moto koji je uobličio dečje aktivnosti.

Petnaestoro okupljene dece, uzrasta od pet do 10 godina, u finoj kreativnoj atmosferi, na posebno edukativan i zabavan način upoznala je Jelena sa junakom Grickom za koga još na koricama knjige piše da grize pa ga se treba plašiti. Jelena objašnjava zašto je izabrala junaka knjige “Gricko, čudovište iz knjige” Eme Jarlet u izdanju “Pčelice” iz Čačka.

– Za prvo druženje odabrala sam priču o Gricku jer je veoma interaktivnog karaktera i pruža mogućnost, ne samo za sticanje i usavršavanje znanja maternjeg jezika, već i za podsticanje dečje kreativnosti, radoznalosti, logičkog razmišljanja, za poboljšavanje komunikacije, ali i koncentracije i strpljenja, a sve to uz dobru zabavu uz koju deca uplivaju u svet knjige.

Maskirani radosno u poteru za Grickom

I zaista, dok je Jelena pažljivo čitala Grickove nestašluke – kako je progrizao nekoliko knjiga, ušao u nekoliko omiljenih bajki i tamo napravio pometnju – svi su se u želji da ga pronađu pretvorili u prvoklasne detektive. Postavljali su pitanja, nudili pretpostavke gde bi glavni junak mogao da bude. Najveće iznenađenje bilo je kada su otkrili da Gricko nije u zatvoru, u kome se očekivalo da jeste. Crtali su, bojili, seckali i lepili maske da izgledaju kao on kako bi ga prevarili i namamili u zamku. Za kraj je pred njima bila i čarobna kutija koja je nudila rešenje o najboljem pronalazaču Gricka, a tu su bile i krofnice sa njegovim likom kojima se društvo i zasladilo.

Odmah posle radionice osmogodišnji Bogdan Gagović nam je rekao da je bilo mnogo lepo.

– Baš smo se lepo družili, posebno kada smo pravili maske. I krofnice su bile odlične! Knjiga mi se mnogo dopala, voleo bih i ja nešto tako dobro da napišem.

Svi uživali: Bogdan Gagović sa mamom i sestrom

Bogdan je došao sa sestrom i majkom Marijom.

– U našoj porodici veoma je važno negovanje dečje mašte. Uživamo u čarolijama koje su deca u stanju da stvaraju gotovo svakog dana – bilo kroz konstrukcije koje Bogdan sa velikom pažnjom osmišljava i pravi, bilo kroz crteže i plesove kojima ćerka prenosi emocije. Takođe su nam smeh i reč mnogo bitni pa nam je, samim tim, radionica bila pun pogodak. Zaista sam sa radošću gledala njihova ozarena lica i što bi njihova baka rekla – pitala se šta se vrzma po njihovim glavicama – sa osmehom je rekla Marija.

Roditelji, deca i organizatori doživeli su ovu prvu u nizu planiranih čitalačkih radionica kao veliki podsticaj i motivaciju za rad i kreativnost.

Jačamo zajedništvo

Crtaju, seku, slikaju, lepe i sve se na srpskom dogovaraju

Radost dece i zadovoljstvo roditelja plodovi su kojim se rodila izuzetna saradnja između “Tesle 07” i Kutka, a o toj saradnji nešto više rekla je Jasna Marinković iz “Tesle 07”.

– Ova posebna radionica, inspirisana pričom o Gricku, rezultat je našeg partnerstva sa Jelenom Andrić i predstavlja izvanredan primer kako različite organizacije i pojedinci mogu da udruže snage kako bi obogatili dečji svet i doprineli kulturnom i kreativnom razvoju naše zajednice. Naš Kulturno-sportski centar posvećen je već dugo razvoju sporta i kulturnih aktivnosti među našim ljudima u Diseldorfu i okolini. Jedan od ključnih aspekata je naša uspešna saradnja sa drugima – školama, udruženjima građana, klubovima i kulturnim centrima. Kroz zajedničke projekte doprinosimo jačanju povezanosti među našim ljudima, podstičemo kreativnost i osećaj zajedništva – sa ponosom je za “Vesti” istakla Jasna.

Učimo o drugarstvu

– U ovakvoj atmosferi zajedništva uči se šta je pravo drugarstvo – deca uzajamno podstiču i pomažu jedna druge. A grupa je tolika da se svakom detetu može posvetiti potrebna pažnja – kaže Jelena vođena svojim četrnaestogodišnjim radnim iskustvom u oblasti dečjeg bibliotekarstva, kao neko ko je u rasejanju naglašava da je važnost rada sa decom nemerljiva za njihov razvoj.

– Još kada tome pridodamo značaj maternjeg jezika za nas ovde u nemačkom jezičkom okruženju – vrednost je koju roditelji ovde sigurno prepoznaju. Tako su svoje vreme danas odvojili ne samo roditelji iz Diseldorfa koji su doveli svoju decu, već i oni iz Vupertala i Esena.