Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zdravlje je najdragocenije što čovek može da poseduje. Planeta Zemlja isto. Neuredan čovek se lako razboli i umre. Planeta Zemlja isto. Sve što činimo planeti, činimo sebi samima. Zdrava životna sredina je osnov opstanka ljudi, životinja i biljaka.

Planeta nam obezbeđuje vazduh, vodu i hranu neophodne za život. Pamti Ona i u sebi čuva sva naša dela i nedela. Jesu li prirodne katastrofe opomena planete da smo preterali u bezobzirnom ponašanju prema njoj?

Priroda je svet koji nas okružuje, a nije nastao delovanjem čoveka već se spontano formiralo: zemljano tlo, biljke, drveće, planine, reke, životinje…Čovek je predugo negativno delovao na ponuđena bogatstva, bahato trošio i dolazi vreme “plaćanja računa”. Preti nam nestašica hrane, vode i zdravog vazduha; sve snažnije oluje i češće poplave, ekstremne vrućine, a time i pad standarda. Zbog svega toga moramo biti svesni šta smo učinili planeti i naći način za popraviti šta se popraviti može. Priroda nam je jedini saveznik u borbi za bolju budućnost.

Ekološki osvešćen pojedinac ima potrebu da sopstveno okruženje, a time i planetu čini zdravijim i lepšim mestom za život. Svako bi trebalo da zna kako je dužan budućim pokolenjima obezbediti minimum uslova na planeti, koje je zatekao i u kojima je živeo.

Da li ćemo trčati zelenim prostranstvima uz crkut ptica ili posrtati po deponijama neprijatnog mirisa, samo odlučujemo. Svojim delima gradimo ono što će nas sačekati u budućnosti. Neka bude zdravo i lepo, onako kako nas ekologija uči.

Orao ribar

Dužina tela orla ribara je 50 do 66 cm, rasopona krila do 180 cm a težine od 0,9 do 2,1 kg. Nastanjuje: vodene površine sa odgovarajućom količinom ribe. Gnezdi se u blizini veće  vodene površine. Gnezdo pravi od ispreplitanih grančica koje obloži mekim materijalom. Koristi ga više godina. Hrani se isključivo ribom.

Muflon

Muflonovo telo je dugačko 130 cm, visoko 90 cm a težinu od oko 50 kg. Muflonka je znatno manja. Mužjacima izrastaju rogovi, lučno savijeni, dugi do 90 cm. U jesen se ne linjaju, kao većina krznaša, već na postojeću izrasta zimska, osjasta dlaka. U ishrani su vrlo skromni, žive na rastinjem siromašnim brdima i planinama gde jedu brst i pasu travu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here