Danijel stigao iz Perta

0

Velika žurka na Tamburici festu koja je trajala tri noći u Zrenjaninu okupila je pored mladih iz Srbije i okruženja mladiće i devojke iz Nemačke, Austrije, Holandije, Češke i Australije. Među prvima u Banat je stigao Danijel Jovin koji sa roditeljima živi u Pertu.
– Zvuk tamburice me uvek nadahne. Volim izvorne srpske pesme, a posebno kad ih izvode tamburaši. Srce mi je puno radosti. Čuo sam brojne tamburaške bendove iz Vojvodine i Srbije, upoznao puno prijatelja i jedva čekam da dođem idućeg leta. Srećan sam što sam upoznao jednu šarmantnu Banaćanku. Od detinjstva komponujem muziku, pišem pesme i nameravam da snimim neku od njih – veli Danijel i dodaje:
– Moji roditelji su u Pert stigli krajem 70-ih godina. Dobro nam ide , ali uvek mi je lepo kad čujem šta se radi u rodnom gradu mojih roditelja. Pitoma vojvođanska ravnica me privlači kao magnet.
Na sve čuveniju muzičku smotru u Zrenjanin je sa drugom iz Beča stigao Ivan Nestorović.
– Moj otac je poreklom iz Srema, a tamo je tamburica glavni muzički instrument. Puno mi je pričao o nekadašnjim druženjima na salašima i birtijama uz žice stare tamburice, a sad sam se uverio kakav je doživljaj čuti svirku tamburaša. Dugo živimo u Austriji, tamo sam i rođen, ali mi u Novom Sadu živi baka, pa dođem da je obiđem i uz put se odem na muzičku feštu koja je postala poznata i van granica Srbije. Ne pamtim da sam se tako izigrao i ispevao kao na Tamburica festu. Posebno su me oduševili Garavi sokak i još nekoliko vojvođanskih bendova – kaže Ivan.
Dobro raspoložen bio je i Stefan koji živi u Minhenu, ali nije želeo da mu se u novinama objavi prezime.
– Proveo sam se sjajno. Toliko sam zavoleo žice tamburica da to ne mogu opisati. Razmilšljam da kupim tamburicu. Čini mi se da su i reči pesama koje se pevaju uz ovaj muzički instrument lepše. Uveren sam da će idućeg leta biti još više onih koji se opuštaju uz zvuke tamburica – veli Stefan.
Dobar utisak na goste pristigle iz dijaspore ostavilo je Milan Topalović Topalko koji nije štedeo grlo i otpevao brojne popularne narodne pesme iz Srbije.

Ant
Poseta
Za tri noći koliko je druženje tamburaša trajalo gradom na Begeju prodefilovalo je više od 12.000 posetilaca. Došli su svi koji su zaljubljeni u izvorni zvuk da uživaju jer malo je u Srbiji muzičkih fešti kakav je Tamburica fest.

Ant
Raj u baštama
Gostima iz dijaspore svideo se ambijent u gradskim baštama. Pili su domaća piva i jeli ukusne pljeskavice i ostale đakonije koje spremaju vojvođanske domaćice.

ŽMEĐUNAS:

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here