Dani radosti i punih trpeza

0

Bajramska svečanost u Novom Pazaru

Jutarnjom molitvom koja je počela odmah nakon izlaska sunca i obilaskom grobalja, u Sandžaku je juče počelo trodnevno obeležavanje najvećeg muslimanskog praznika – ramazanskog Bajrama.
Lideri još uvek podeljene Islamske zajednice reis Adem Zilkić i muftija dr Mevlud Dudić centralne bajramske svečanosti organizovali su odvojeno, Zilkić je klanjao Novom Pazaru u Stambol-džamiji, a Dudić u Hadži-mehovoj džamiji. Muftija sandžački Muamer Zukorlić prisustvovao je bajramskoj molitvi u selu Rajčinovići kod Novog Pazara.
I Dudić i Zilkić naglasili su značaj ujedinjenja Islamske zajednice i jedinstva muslimana i Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.
U najvećim sandžačkim gradovima Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde muslimansko-bošnjačko stanovništvo čini većinu, ulice su juče bile "puste", vernici su, u najboljim bajramskim odelima, obilazili jedni druge i čestitali praznik, a za bajramski ručak, kada je na okupu cela porodica, spremana su najbolja jela i deljeni pokloni najmlađima i siromašnima.
Posle tridesetodnevnog posta koji je svojevrsni trening volje i jačanje karaktera, Bajram je dan radosti i nade da ćemo sledeći Ramazan i Bajram dočekati u zdravlju i blagodeti – kaže dvadesetogodišnja Zilha, student Islamskog fakulteta u Novom Pazaru koja je, kako kaže, sa zadovoljstvom i radošću postila sve ramazanske dane.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here