Tanjug

Ogromna tragedija koja je Srbiju zavila u crno, ubistvo osmoro učenika u Beogradu koje je počinio njihov vršnjak, uvešće čitav niz dodatnih restriktivnih mera i kada je reč o spuštanju granice za odgovornost maloletnika, ali i striktinije propise o držanju vatrenog oružja.

Moratorijum na oružje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za štampu koja je počela minutom ćutanja, naveo da će predložiti Vladi da razmotri snižavanje krivično-pravne odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina, pošto zakonodavstvo Srbije do sada nije prepoznavalo tu vrstu odgovornosti za mlađe od 14 godina.

Tu je čitav set izmena vezanih za držanje oružja. Vučić predlaže da se u naredne dve godine uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, ali i kontrola načina držanja oružja, a posebno i da li se ono čuva odvojeno od municije.

Zbog činjenice da je maloletni K. K. sa ocem posećivao streljane, predsednik je predložio da se hitno započne kontrola rada svih streljana u Srbiji, posebno kada je u pitanju pristup maloletnika, ali i propisivanje krivično-pravne odgovornosti svima koji omoguće deci da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem.

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti ističu da će ove izmene u značajnoj meri smanjiti mogućnost da se sličan zločin ponovi, ali i da je to nemoguće tvrditi.

– Da ste me pre pet dana pitali da li je moguće da odličan učenik, dete koje je iz porodice uglednih ljudi, intelektualaca, počini ovakav zločin, rekao bih da je šansa za to jedan prema milion. Ali, dogodilo se. U svetu je puno takvih primera, kao što smo i u Srbiji imali slične masakre poput onih u Ivanči ili Jabukovcu. Mere koje je predložio predsednik Srbije, posebno one vezane za oružje, svakako će smanjiti šansu da se nešto slično ponovi – ističe Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

Jača kontrola

Dragišić ukazuje da Srbija ima dobre zakone o držanju i čuvanju oružja i municije, ali da je do pojedinaca da li se tih propisanih odredbi i pridržava.

– Meni je neverovatno da dečak koji nema ni 14 godina tako dobro zna da barata oružjem. Reč je o “dugoj devetki”, kalibru koji nije nimalo lak za rukovanje, a pritom, broj ispaljenih projektila i broj pogodaka, ali i hladnokrvnost i veština kako je baratao oružjem treba kod svih nas da izazove zabrinutost. Zato treba uvesti moratorijum na izdavanje novih oružanih listova, ali i sprovesti kontrolu da li vlasnici poštuju zakon. Ukoliko bi se sve procedure striktno poštovale ne postoji šansa da dete ili neko neovlašćeno lice dođe u posed takvog oružja – decidiran je Dragišić.

I Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, smatra da su predložene mere dobre.

– U razgovoru sa kolegama nakon ove tragedije svi smo složni da su ove mere dobre jer će uvesti dodatnu kontrolu. Neće to biti satisfakcija roditeljima koji su izgubili svoje najmilije, ali će s druge strane doprineti da se u budućnosti smanji mogućnost ponavljanja ovakvog ili sličnog događaja. Tu pre svega mislim na nesavesne vlasnike koji ne poštuju propisane mere držanja oružja. Kazna za taj prestup je od 20.000 do 150.000 dinara i do 60 dana zatvora. Ali, to podjednako važi i za rad streljana – napominje Mijailović i dodaje da nove mere iziskuju i dodatni angažman policajaca.

– MUP Srbije i danas ima manjak ljudi. Potrebno je još oko 5.000 novih policajaca, samo u Beogradu više od hiljadu. Ali, takođe je potrebno i da se unutar MUP vrati sektorski princip rada koji je bespotrebno ukinut. Novi ministar je već izdao naloge da se to promeni čime će i naš rad biti značajno poboljšan – navodi Mijailović.

Testovi na narkotike

U setu predloženih mera, predsednik Srbije je naveo da je potrebno u škole uvesti šestomesečne obavezne testove na narkotike, ali i formiranje posebnih službi za vršnjačko nasilje koje će promptno reagovati.

Vučić je naveo i da je potrebno onemogućiti pristup sajtovima “darkneta” u kojima se, bez cenzure, savetuje kako da se nabavi oružje, droga ili kako da se neko ubije, ali i da se sankcionišu mediji i programi u kojima se ističe nasilje jer i takvi sadržaji mogu da naštete fizičkom i mentalnom razvoju maloletnika.

Škola nije zatvor

Zoran Dragišić ističe da nijedna procedura nije zakazala.

– Škola je uradila šta je mogla da uradi, policija je uradila svoj deo posla. Postoje pravila kako školski policajci postupaju i policajac je uradio svoj deo posla. Na vratima je stajao službenik obezbeđenja, kao i dežurna učenica. Škola nema procedure da neko izvadi pištolj i puca. I takva procedura se neće propisivati. Ne možemo od škola da pravimo zatvore – navodi Dragišić.