Vesti
BORBA ZA DRVA: Vasvija i Mirsad

Iz daleke Australije, iz jednog malog mesta u državi Viktorija, donaciju od 500 tamošnjih dolara poslala je porodica Kijanović, poreklom iz okoline Prijepolja i Višegrada, koja je sa po 100 dolara želela da obraduje usamljenu i nepokretnu baku Stanu Minić iz zaseoka Dragočevo i teško bolesnu Goricu Acković iz sela Odojevići na Rogozni, porodicu Baždar iz Sjenice, staricu Vasviju Suljević iz Novog Pazara i Miloša Jovanovića, ratnika sa Košara koji živi u zabitom selu Troštice na Goliji.

Pomoć sirotinji

U kratkoj propratnoj poruci ova humana porodica ističe da godinama pomaže rođacima i sirotinji u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Iz “Vesti” su saznali sa kakvim se sve mukama suočavaju stari, siromašni i bolesni u Raškoj oblasti, pa su odlučili da vrednu donaciju pošalju i u ovaj deo Srbije. Posebno ih je ganula sudbina nepokretne bake Stane Minić koja ni šporet ne može da naloži i jedva preživljava uz pomoć komšija iz susednih sela.

– Sama sam i nemoćna, da nije rođaka i komšija koji me povremeno posećuju i donesu mi hleba i mleka i dobrih ljudi iz sveta koji mi pošalju pomoć, meni zlata vrednu, umrla bih od studi i gladi – priča starica i podseća da su joj naši čitaoci iz Australije svojevremeno kupili krevet, dušek, šporet i televizor…

– Da mi nije ovog televizora umrla bih od samoće. Nekada i po nedelju dana ne sretnem čoveka, a vukovi urlaju oko kuće. Nadam se da će mi ova donacija pomoći da obezbedim bar deo ogreva i namirnica za zimu – ističe starica i porodici Kijanović šalje veliku zahvalnost, najlepše želje i pozdrave.

Donacija će puno značiti i teško bolesnoj Gorici Acković iz Odojevića na Rogozni koja jedva opstaje na opusteloj planini i preživljava samo zahvaljujući požrtvovanosti brata Milana koji je zbog nje, njene bolesti i smetnji u razvoju ostao na kućnom pragu, da živi u muci i sirotinji. Velika podrška i pomoć su im čitaoci “Vesti” koji im povremeno pošalju poneku donaciju. Pomoć iz Australije dobro će im doći da, dok je vreme još lepo, obnove svoje male zalihe brašna i lekova. Nadaju se da će im ostati i za “šećer i kafu”.

DONACIJA STIGLA U PRAVE RUKE: Gorica Acković

Tužna je i teška sudbina i porodice Baždar iz Sjenice. Glava porodice Raho je dugo na postelji i nepokretan, a njegovi naslednici: Elko, Ela, Safija i Sabaheta imaju smetnje u razvoju i druge zdravstvene probleme. Hrane se u narodnoj kuhinji, kubure sa lekovima i ogrevom i jedva preživljavaju.

– Uvek se obradujemo kada nam stigne neka pomoć. Ovoga puta platićemo dug za struju. Hvala puno dobrim ljudima iz Australije i svima ovde u Sjenici i svetu koji nam pomažu – poručuje Elko Baždar.

Elko Baždar sa sestrama

Dug za struju

– Hvala bogu, trenutno nismo ni gladni, ni žedni, rešili smo se i duga za struju, imamo i lekova i nešto brašna u kući. Sve to nakon apela u “Vestima” – priča Miloš Jovanović, siromašni i teško bolesni ratnik sa Košara koji sa sestrom Marinom jedva opstaje u zabitim Trošticama na padinama Golije.

– Brzo se istopi sve što nam dobrotvori pošalju i što uspemo da od sebe sakrijemo. Najviše trošimo na lekove, za hranu šta ostane – priča Miloš i veli da će i donacija iz Viktorije otići “na tablete”.

– Nadam se invalidskoj penziji, krvlju sam je zaslužio. Nažalost, još nije na vidiku, kad bih imao bar i najminimalnije redovno primanje bilo bi nam lakše. Do tada, nadam se da nas dobri ljudi, a posebno humanitarac Hido Muratović koji je uz nas deset godina, neće ostaviti na cedilu – dodaje ovaj hrabri i od države zaboravljeni branilac Srbije.

Niko kao “Vesti”

Donaciji iz Melburna puno se obradovala i starica Vasvija Suljević iz novopazarskog naselja Hadžet koja godinama sama, u bedi i sirotinji i bez ikakvih prihoda, brine o teško bolesnom sinu Mirsadu. Nakon apela u “Vestima” nedavno joj je stiglo 100 evra, pa je uspela da Mirsadu kupi lekove. Pomoć porodice Kijanović iskoristiće da kupi bar kubik drva i se opskrbi najpotrebnijim namirnicama. Svim dobrotvorima baka Vasvija šalje pozdrave i zahvaljuje im se na razumevanju i pomoći. Nada se da će joj čitaoci “Vesti” pomoći da se pripremi za zimu.

Za Stanu i Martu

Dok smo pripremali ovaj tekst, baka Stani je stigla još jedna donacija. Pomoć od 50 franaka poslao joj je poznati dobrotvor i naš verni čitalaca Milenko Šipka iz Švajcarske koji je sa 50 franaka obradovao i teško bolesnu i usamljenu staricu Martu Kopilicu iz sela Plana na Pešteru. Anonimni Sandžaklija iz Sabrikena u Nemačkoj poslao je 20 evra Novopazarki Atifi Ljajić. Bakama će donacije biti uručene narednih dana, o čemu će “Vesti” naknadno pisati.

Baka Stana Minić