Vesti
Ratka i Slobodanka Đorđević

Porodica Sulejmanović, rodom iz okoline Rožaja na severu Crne Gore, duže od dve decenije živi u Švajcarskoj, a već deset godina, kad god joj se ukaže prilika, na razne načine pomaže nevoljnicima u Beranama, Petnici, Rožajama, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Ranije su članovi ove humane familije u rodni kraj najčešće slali pakete i brinuli o bolesnoj deci i usamljenim starcima, poslednjih godina sve češće šalju vredne novčane priloge i obilato pomažu i samohranim majkama i dobrim đacima pešacima.

Za samohranu majku

Poslednju donaciju od 300 franaka, pristiglu polovinom jula, porodica Sulejmanović podelila je, po 100 franaka, samohranoj majci Bajri Suljević iz Novog Pazara i siromašnim porodicama Murić i Seferović iz okoline Rožaja. Svi su dugogodišnji štićenici našeg Humanitarnog mosta i žive od sevapa i pomoći dobrotvora.

U teškoj smo situaciji, čini mi se nikad težoj i neizvesnijoj, ne znam kako ćemo se spremiti za zimu i kako ćemo kupiti ogrev, platiti struju i izmiriti kiriju – žali se Novopazarka Bajra Suljević, srčani bolesnik, koja 27 godina sama i bez ikakvih prihoda, u podstanarskoj sobici, brine o teško bolesnoj i nepokretnoj ćerki Arijeti. Još nije spremila novac za ogrev i namirnice, nedostaju joj pelene, duguje za struju i kriju…Da muka bude još teža, Arijetu je ponovo napala ozbiljna alergija što joj u, besparici i vrućini, otežava i onako težak život i lečenje.

– Bog je hteo da se obe ovako patimo, mnogo puta sam htela da dignem ruku na sebe, ali uvek pomislim šta će biti sa Arijetom. Ranije su nam navraćali humani Novopazarci i ostavljali nam po koji dinar, mahom za lekove i drva, sada retko, da nije ovih donacija iz dijaspore ne bi mogle da preživimo, hvala porodici Sulejmanović, bog će ih nagraditi – poručuje ova hrabra

Novopazarka i ističe da će donaciju potrošiti za pelene, namirnice i ogrev.

Donacija iz Švajcarske puno znači i porodici Murić iz Rožaja koja, nakon nekoliko naših apela i brzo pristigle pomoći dobrih ljudi iz ovog kraja i dijaspore, renovira kuću i rešava pitanje krova nad glavom. Porodica broji trinaest članova, od čega je sedmoro dece, koji žive u nehumanim uslovima i često u svemu oskudevaju. Kad dobiju svoj novi dom, zašta će biti utrošena i pomoć porodice Sulejmanović iz Švajcarske, deca će imati tople sobe i kupatilo i miru će moći da rastu i uče, a stariji članovi familije da se leče.

Porodica Murić

– Hvala puno porodici Sulejmnović, svaka pomoć, pa i njihova, zlata nam je vredna, lakše ćemo se prehraniti i decu školovati, ako bog da od jeseni ćemo i stambeno biti zbrinuti – ističe teško bolesni Mirsad Murić koji sa suprugom Sanijom jedva prehranjuje sedmoro mališana.

Za lekove

Čitaoci “Vesti” svojevremeno su renovirali kuću bolesnim supružnicima Ramu i Fatimi Seferović koji sa decom Ajšom i Alminom teško žive u naselju Zeleni kod Rožaja. Povremeno im stigne i po neka donacija iz inostranstva i pomogne im da, kako kažu, lakše sastave kraj sa krajem. Donaciju porodice Sulejmanović potrošiće za kupovinu lekova nabavku brašna i obezbeđenje ogreva

Dobrotvori nam trenutno dodatno utopljavaju kuću, dobićemo i nešto nameštaja, nadamo se da ćemo od jeseni mnogo bolje živeti, svima koji su nam pomogli pa i porodici Sulejmanović, želimo sreću u životu – poručuje glava ove porodice, siromšni Ramo Seferović.

Porodica Seferović

Donaciju od 200 australijskih dolara, koju im je poslao anonimni dobrotvor iz Sidneja, dobila je i porodica Baždar iz Sjenice, vredna pomoć puno je obradovala Elka, Elu, Sabahetu i Safiju koji imaju teške zdravstvene probleme i uglavnom žive od socijale i pomoći dobrih ljudi.

– Već se pripremamo za zimu nabavićemo, za početak, bar dva metra drva i nešto namirnica, potreban nam je i jedan ležaj, sakupljamo polako novac, nadamo se da ćemo ga kupiti pre zime, dobrotvori nas nikda nisu ostavili na cedilu – ističe Elko Baždar i puno se zahvaljuje donatoru iz Australije.

SVI BOLESNI: Elko Baždar sa sestrama

Podrška iz Melburna

Velike pozdrave i još veću zahvalnost dobrotvoru Draganu iz Melburna, koji im je poslao i 100 australijskih dolara, šalju i siromašne majka i ćerka Ratka i Slobodanka Đorđević iz zabitog sela Cvrnje na Rogozni koje ovih vrelih letnjih dana, u sirotinji i trošnom kućerku, kuju planove kako da kupe ogrev i na vreme se pripreme za zimu. Naši čitaoci su im mnogo pomogli poslednjih godina, donaciju iz Melburna potrošiće za lekove, namirnice i izmirenje duga za struju.

Bogu se molimo za sve naše dobrotvore, hvala im, svaku sreću i dobro zdravlje im želimo – poručuje baka Ratka Đorđević.

Hvala do neba

Malom Petru Mićiću iz Kragujevca koji se zbog opake bolesti nalazi na lečenju u Americi, plemeniti Veljko iz Australije darivao je 200 evra.

Mališan se ranije lečio u Nemačkoj od sarkoma potkolenice, koji pogađa četvoro od milion dece, a njegova porodica se najtoplije zahvaljuje nesebičnom donatoru.

– Hvala Veljku, hvala mu na podršci i velikom srcu, kaže zahvalna porodica.