Da postoji sud ja bih već podigao optužnice

0

Sud je neophodan da bi se podigle optužnice: Klint Vilijamson
 

 

"Teško je spekulisati oko toga (podizanja optužnice) ali mislim da bi bili u stanju da ovog trenutka podignemo optužnice, da je osnovan sud", izjavio je Vilijamson u interviju za dnevnik Koha ditore.

 

On insistira da ima dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv visokih rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i ističe da se procedura protiv njih treba voditi van Kosova.

 

Vilijamson nije želeo da govori o imenima onih protiv kojih će biti podignute optužnice i naglašava da ekipa na čijem je čelu zna imena onih koji će biti optuženi.

 

U interviju Vilijamson kaže da tokom predstavljanja izveštaja nije rekao da "nema dokaza o trgovini organima", već da postoje "ubedljive indikacije da se to dogodilo".

 

Prema njegovim rečima, zaključci do kojih je došao isti su oni o kojima su ranije govorili specijalni izvestilac Dik Marti i bivša glavna tužiteljka Haškog teribunala Karla del Ponte, koja je u svojoj knjizi izrazila sumnje da su bivši lideri OVK kindanpovali.

Srbe i na teritoriji Albanije silom vadili organe da bi trgovali njima.

 

Američki tužilac ostaje izričit u zahtevu da samo van teritorije Kosova, u specijalnom sudu, može biti ozbiljnog procesa protiv najviših lidera OVK i da je takav proces nemoguć na Kosovu.

 

Vilijamson tokom avgusta odlazi sa položaja, ali ističe da će se istraga o navodima u izveštaju Dika Martija nastaviti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here