pixabay.com

Dok motor ne dostigne radnu temperaturu, broj obrtaja treba da ostane u donjoj trećini opsega obrtaja u minuti.

Mnogi proizvođači automobila tvrde da motor sa unutrašnjim sagorevanjem više ne treba da se zagreva do radne temperature.

Ova tvrdnja je opravdana visokim standardima proizvodnje prema kojima se motori proizvode i izborom materijala. Ali ako želite da dugo uživate u svom vozilu, ne bi trebalo da ih slušate, navodi nemački časopis Autobild.

Svaki motor treba da se zagreje, kažu, da bi se smanjilo habanje. Hladno motorno ulje je obično mnogo gušće i viskoznije od motornog ulja koje je na radnoj temperaturi.

Prilikom hladnog starta potrebno je više vremena da se ulje pumpa do ležajeva i do mesta za podmazivanje motora i turbopunjača, prenosi HAK Revija.

Ako ubrzate odmah nakon pokretanja, rizikujete nedovoljno podmazivanje važnih delova, a zatim veće habanje i, u najgorem slučaju, čak i oštećenje motora.

Naravno, ovo važi i za hladan start leti, ali još više na zimskim temperaturama.

Šta možemo da uradimo?

Prvo upalite motor, a zatim vežite sigurnosni pojas. Svako ko se pridržava ovog malog pravila čini mnogo dobrog za motor. Međutim, čak i ako je ulje dostiglo sve važne tačke podmazivanja u motoru ili u turbopunjaču, motor ne bi trebalo odmah da se okreće.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem sastoji se od više od 1.000 delova koji su napravljeni od različitih materijala. To znači da se komponente šire različitim brzinama kako se zagrevaju. Na primer, klipovi se veoma brzo zagrevaju sagorevanjem koje se odvija u cilindru, zbog čega se brže šire.

Zidovi cilindara, koji su deo bloka motora, trebaju više vremena za ovo. Razmak, odnosno rastojanje između klipova i zidova cilindara postaje premalo, što znači dodatno habanje.

Glava cilindra je takođe često napravljena od materijala drugačijeg od bloka motora. Ako se komponente ne šire ravnomerno, može doći do curenja u blizini zaptivke glave cilindra. Pukotine od naprezanja se takođe mogu pojaviti u glavi cilindra.

Dok motor ne dostigne radnu temperaturu, broj obrtaja treba da ostane u donjoj trećini opsega obrtaja u minuti. Preporučuje se da se ne daje pun gas. Grejanje, s druge strane, nije dobro ako automobil stoji. Tada se sve komponente ne mogu zagrejati tako brzo i efikasno koliko bi trebalo.

Zato samo napred, ali nemojte forsirati motor dok se ne zagreje

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here