Tanjug/AP

Sve severnokorejske trupe poslate da se bore u Ukrajini biće podvrgnute oštrim merama kako bi se osiguralo da ne dezertiraju, rekli su posmatrači za “Biznis insajder”.

Sve je više izveštaja o masovnom raspoređivanju vojnika Severne Koreje u Ukrajini, kao podrške ruskim trupama. U sredu je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao da „postoje dokazi“ da severnokorejske trupe treniraju u Rusiji, podseća “Biznis insajder”. U brojnim izveštajima se navodi da je manji broj severnokorejskih trupa već u Ukrajini.

Ukrajinski mediji Suspilne i Hromadske izvestili su o nekim ranim dezerterstvima, pozivajući se na anonimne izvore. Američki list nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje, a ukrajinska vojno-odbrambena agencija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Zategnut povodac

Prebacivanje velikog broja trupa u inostranstvo je rizično za Kim Džong Una, jer iz svoje totalitarne države retko pušta ljude. Ali nagrada za saradnju sa Rusijom je velika – tehnološki napredak i pomoć ekonomiji Severne Koreje, kojoj fali novca.

Džozef S. Bermudez Mlađi, stručnjak za severnokorejsku odbranu u Centru za međunarodne i strateške studije, rekao je za “Biznis insajder” da će oni koji su poslati u inostranstvo brzo videti da je čak i život u siromaštvu u Rusiji i Ukrajini bolji od onog kod kuće.

– Teško je zamisliti koliko je severnokorejsko društvo strogo kontrolisano – rekao je on.

Severna Koreja ima složenu društvenu hijerarhiju u kojoj se građani prate i klasifikuju prema percepciji lojalnosti. Često je nasleđena od postupaka roditelja ili čak baka i dedova i opisana je kao efektivni oblik kastinskog sistema.

Prema jednom značajnom radu na ovu temu Roberta Kolinsa, stručnjaka za severnokorejsku bezbednost, samo oni koji su klasifikovani kao najlojalniji mogu postati vojni oficiri. Bermudez navodi da će Kim verovatno poslati samo „politički pouzdane ljude“ u borbu.

Oni koji bi bili poslati da pomognu Rusiji verovatno bi bili u pratnji zvaničnika vladajuće Radničke partije Koreje, rekao je on, dodajući:

– Oni podnose izveštaje o svima. Da li previše piju? Da li pokušavaju da nabave robu koju ne mogu da nabave u Severnoj Koreji i da je pošalju kući? – rekao je.

Vojnici će biti poslati u kamp za reindoktrinaciju po povratku u Severnu Koreju kako bi ponovo potvrdili svoju lojalnost, dodao je on. Oni koji se budu vratili, verovatno bi bili počašćeni i dobili bi veće privilegije, kao što je bolji posao.

Bermudez je rekao da porodice onih koji su poginuli u borbi takođe dobijaju ogromno društveno poštovanje i prednosti.

Severnokorejska država takođe ima oštrija sredstva da svoje građane u inostranstvu drži pod kontrolom. Brus V. Benet, istraživač odbrane i specijalista za Severnu Koreju u RAND-u, rekao je da onima koji odu, kao što su diplomate, skoro nikada nije dozvoljeno da povedu celu svoju porodicu sa sobom.

– Veoma je tipično za Kimove da insistiraju da bar jedan član bilo koje porodice koja posluje u inostranstvu ostane u Pjongjangu kao talac – rekao je on.

U intervjuima sa beguncima i prebeglima, rekao je, „jedna od najvećih tuga koju imaju je to što su napustili porodicu“, jer „Severna Koreja veruje u generacijsku kaznu“.

Prilika za Zapad?

Kim je „nasmrt“ uplašen od informacija koje se vraćaju u Severnu Koreju iz inostranstva, ističe Benet.

Lider se buni protiv kulture iz spoljnog sveta – 2021, na primer, nazvao je K-Pop „opakim rakom“ – jer ga doživljava kao veliku pretnju.

U utorak, Kimova sestra Kim Jo Džong, koja je nazvana njegovom defakto zamenicom, napala je i Ukrajinu i Južnu Koreju, uporedivši ih sa „lošim psima koje uzgajaju SAD“.

Benet je rekao da bi prisustvo severnokorejskih trupa u Ukrajini moglo da ponudi retku priliku da se dođe do visokopozicioniranih građana Severne Koreje.

– Pitanje koje na kraju moramo da postavimo je zašto SAD i zapadne zemlje ne pokušavaju da iskoriste ovu situaciju više u našu korist? – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here