Vesti
PISMENO ZAHVALIO: Miloš Marković sa donacijom

U pravom trenutku, dok je vreme još lepo i dok sneg još nije prekrio Goliju, Rogoznu i Peštersku visoravan, naša anonimna čitateljka D. T. iz Valjeva koja je dugo živela u Švajcarskoj, nakon što je pročitala apel u “Vestima” pobrinula se da nekoliko usamljenih i bolesnih duša iz ovog dela Srbije, sa manje problema i straha i više optimizma, dočeka zimu koja u ove krajeve stiže znatno ranije nego u druge delove Srbije.

Beskrajna zahvalnost

Vrednom donacijom od 100.000 dinara, nešto više od 800 evra, ova dobrotvorka pomogla je usamljenom i teško bolesnom Milošu Markoviću iz sela Pavlje na Goliji, paralizovanoj i nepokretnoj Milici Balović i njenom suprugu Tihomiru iz Rajetića na Rogozni, bratu i sestri Milanu i Gorici Acković iz sela Odojevići na Rogozni i siromašnom ocu i sinu Vukoli i Vučeti Bradić iz zabitog sela Blato na Pešteru. Njima su uručene donacije od po 25.000 dinara.

Donacija iz Valjeva puno ih je obradovala i beskrajno su zahvalni ovoj gospođi širokog srca i plemenite duše. Šalju joj velike pozdrave i naglašavaju da su, pošto nemaju nikakva primanja, niti socijalnu pomoć, njihove nade uglavnom usmerene ka dobroj i humanoj dijaspori koja im je puno pomogla poslednjih godina.

– Upravo sam se vratio iz staračkog doma u Kragujevcu. Jedno vreme, dok je još toplo, biću u mojoj straćari na Goliji, sam i bez ikoga svoga. Takva mi je valjda sudbina, pokušaću da se ponovo vratim u Kragujevac i da tamo lakše preguram zimu. U svakom slučaju, pomoć dobrotvorke iz Valjeva mi je zlatna, kupiću nešto drva, lekove i odeću. Hvala joj do neba, Bog neka je čuva i nagradi njenu dobrotu – poručuje Miloš Marković sa Golije.

Tešku borbu za spas svoje šlogirane i nepokretne supruge Milice vodi i siromašni Tihomir Balović iz Rajetića na Rogozni. Milica je na postelji, otvorile su joj se i rane na leđima a, lekari iz Novog Pazara retko dolaze.

Teška besparica

Tihomir nema novca da je leči i pošalje u neku banju, pošto ne može ništa da radi, jer stalno mora da bude uz Milicu. Nemaju ni za ogrev, niti su obezbedili namirnice za zimu.

– Ova pomoć mnogo nam znači, sve ćemo utrošiti za Miličino lečenje i olakšavanje njenih tegoba. Da nije dobrotvora i njihovih povremenih donacija, ne znam kako bismo, u ovoj muci i bedi, uopšte preživeli. Hvala humanoj gospođi iz Valjeva, želimo joj dobro zdravlje i svaku sreću u životu – ističe Tihomir Balović i nada se da ga dobrotvori neće zaboraviti ni tokom zime.

Milan Acković iz zabitog Odojevića na Rogozni kaže da sestri i njemu čitaoci “Vesti” pomažu skoro dve decenije.

– Svojevremeno su nam kupili šporet i kravu i mnogo puta nas spasavali studi i gladi. I, ova donacija, dobrotvorke iz Valjeva, stigla nam je u “minut do 12”, u trenutku kada u kući imamo samo desetak kilograma brašna – priča Milan koji godinama, nakon smrti majke, sam brine o sestri Gorici.

Sestru ne sme da ostavi samu, pošto ima smetnje u razvoju.

– Radio bih svakakve poslove i zaradio za nas dvoje, ali nevolja je što Gorica ne sme ni trenutak da ostane sama, ko zna gde bi otišla, rastrgle bi je zveri na planini. Zato sam život posvetio bolesnoj sestri – ističe Milan dok objašnjava da ih čitaoci “Vesti” i drugi dobrotvori iz dijaspore godinama prehranjuju i drže u životu. Dobrotvorki D. T. iz Valjeva šalju pozdrave i zahvalnost do neba.

SVE PODREDIO BOLESNOJ SESTRI: Milan i Gorica Acković

Nada u humanost

Zahvalni su i Vukola i Vučeta Bradić sa Peštera iz zabitog i siromašnog sela Blato čije ime sve govori, a na samoj je granici Srbije i Crne Gore. Svaka pomoć je i njima zlata vredna, jer su stari i teško bolesni. Žive u bespuću i nemaju nikakva primanja, niti mogućnost da bilo šta zarade. Čitaoci “Vesti” i drugi dobrotvori kupili su im prošle godine šporet, televizor, frižider i dva kauča, ali i dalje žive teško i jedva opstaju. Nadaju se da će dobrotvori iz dijaspore pomoći da se i ove zime ugreju, imaju za hleb i lekove i plate račune za struju.

ŽIVOT U BESPUĆU: Vukola i Vučeta Bradić

Plemenitost nema cenu

Svi kojima je stigla donacija iz Valjeva su dugogodišnji štićenici našeg Humanitarnog mosta. Oni žive i opstaju zahvaljujući plemenitim ljudima širom Srbije i sveta koji im kupuju ogrev, brašno i lekove, plaćaju struju i omogućavaju da, uprkos bolesti, bedi i sirotinji, u toplom provedu zimu.

NEIZMERNO HVALA DONATORKI: Tihomir Balović pored supruge Milice

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here