Ž. Marković
Tradicija: Molitva pre orezivanja čokota

Centralna proslava Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara i ove godine, 14. februara, održana je na Rajačkim pivnicama u Negotinskoj Krajini, koje godišnje poseti nekoliko hiljada turista iz zemlje i inostranstva. U centru Rajačkih pivnica slavski kolač je osveštao i rezao protonamesnik Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevački, a kolačar je bio Miloš Mišić iz Rajca. Za sledeću godinu prijavila se za novog kolačara Ivana Mišić Milosavljević, takođe iz Rajca.

– Danas je Sveti Trifun, praznik naš vinogradarski. Za tu priliku se umesio slavski kolač, a mi muškarci nekada smo izašli na pivnice i tu smo ispod starog duda na jednom kamenu ritualnom obavljali jedan religiozni ritual gde smo sekli kolač i svake godine se birao kolačar. Kolačar može da bude najbolji vinogradar, onaj koji zna kad treba da se oreže lozje, koji zna kad je vreme za prskanje i koji zna kada treba da počne berba i šta se sve radi sa vinom – priča dr Petar Paunović, epidemiolog u penziji.

Uz lepo vino ide i dobra hrana

Od smederevke do muskata

I svake godine se, ukazuje naš sagovornik, smenjuju, tako sve bolji i bolji, a to se radi zato da se oni trude, kao vinogradari da bude sve bolji i bolji i da se proizvodi sve bolje vino:

– Kada su sekli kolač otišli su u najbliži vinograd uz prisustvo sveštenika i tamo se oreže jedan, dva čokota, prelije vino a sveštenik blagosilja i moli se da i ove godine bude dosta slatkog grožđa i dobrog vina. Naše selo Rajac je selo od dva sela. Jedno gde žive ljudi, a jedno gde živi vino. Sada imamo četrdesetak aktivnih domaćinstva koja se bave vinogradarstvom i obrađuju oko 30 hektara vinograda što nije baš mala stvar, ako uzmemo u obzir da sa jednog hektara krajinskog vinograda može da se dobije i do pet hiljada litara vina.

Miloš Mišić predaje slavski kolač Ivani Mišić Milosavljević

U Rajcu se gaje sorte vina koje su francuskog porekla: game, burgundac, muskat, otonel i druge, kao i naše stare sorte kao što su četereška, plovdina, bagrina, prokupac i smederevka. U poslednjih desetak godina se pojavljuje jedan novi talas proizvodnje, tako da su ovdašnji vinogradari počeli su ponovo da sade staru sortu crnu i belu tamjaniku, obnavljaju se pimnice a i vinogradi. Nije to kao što je nekada bilo ali ima nade da će to biti sve bolje i bolje. U Rajcu je bilo oko 300 pivnica, kažu koliko je bilo kuća toliko i pivnica, jer je svaka kuća imala svoju pivnicu. Revitalizacijom vinogorja i obnovom pivnica čuva se tradicija srpskih domaćina. Uz Rajac, u Rogljevu, Smedovcu, Tamniču, Štubiku, Rečki i još nekim selima negotinske opštine, ljudi se okreću vinogradarstvu.

– Pripala mi je čast da sam ja današnji kolačar i predajem slavu Svetog Trifuna, to jest kolač gospođi Ivani MišićMilosavljević koja će sledeće godine biti kolačar. Ovde se tradicionalno obeležava slava Sv. Trifuna na Rajačkim pivnicama, a ja sam sedma generacija i nastavljaće se dalje ova tradicija s kolena na koleno – kaže Miloš Mišić iz Rajca.

Više od obreda: Protonamesnik Petar Čolić zaliva vinom

Degustacija pića bogova

Ivana Mišić Milosavljević ističe da se raduje što će biti domaćin sledeće slave jer se tako nastavlja lepa tradicija:

– Moja porodica se bavi dugo vinarstvom, imamo dve pivnice i ja sam već šesta generacija. Proizvodimo godišnje oko 1,5 hiljada litara vina i uglavnom gajimo Kaberne Suvinjon, Rizling, Smederevku, Župljanku i druge sorte. U Rajcu, srećom, ima nas koji nastavljamo tradiciju bavljenja vinogradarstvom – izjavila Ivana Mišić Milosavljević, budući kolačar.

Dr Petar Paunović

Marijana Floričelović iz vinoteke Sveti Đorđe na Rajačkim pivnicama raduje se obeležavanju praznika vinara i vinogradara, koje ne može da se zamisli bez simboličnog orezivanja vinove loze, čime se obeležava početak vinogradarske godine.

– Ovo je tradicionalna manifestacija na Rajačkim pivnicama i ovog dana su sve one otvorene. Svaka pivnica ima svoje goste, trudi se da im boravak ostane u što lepšem sećanju. Naša vinoteka je otvorena 2009. godine i od tad se bavimo degustacijom pića bogova, prvenstveno naših autohtonih sorti i slaganjem hrane i vina. Ono što je prepoznatljivo za našu vinoteku je crna tamnjanika kao autohtona sorta i od ove godine imamo u ponudi i suvu crnu tamjaniku barikiranu u barik buretu u nekih devet meseci. Pored toga imamo i belu tamjaniku, roze, prokupac, muskat, kaberne sovinjon, šardone i pregršt dobrih vina i jedina smo vinarija na pivnicama koja radi slaganje hrane i vina, gde gosti uz jedan kvalitetan “etno-meni” proba od šest do osam različitih sorti vina – objašnjava Marijana.

Marijana Floričelović iz vinoteke Sveti Đorđe

Bogata trpeza

Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin, ne krije ponos što se Sveti Trifun svake godine proslavlja na Rajačkim pivinicama.

Osveštavanje kolača

– Ovaj praznik se obeležava na više mesta na teritoriji negotinske opštine, s obzirom na to da smo mi oblast poznata po vinu. Rajačke pivnice su jedinstven kompleks u Srbiji. Iz tog razloga Turistička organizacija rešila da se sve to organizuje baš ovde i naravno u saradnji sa meštanima iz Rajca. Gledamo da to protekne što bolje, da i pivnice budu otvorene, da gosti mogu da odu kod domaćina mogu da čuju zanimljive priče i probaju čuvena rajačka i negotinska vina. I seoska domaćinstva organizuju ručak za sve goste koji su danas došli na ovu manifestaciju – priča Petrović.

Miroslav Karamančić, vlasnik restorana “Sveti Trifun”

Selo sa dva života

Miroslav Karamančić, vlasnik restorana “Sveti Trifun” na Rajačkim pivnicama, lepo je opisao ovu svetkovinu.

– Ovo je selo sa dva života, u jedno živi ljudi, a u drugo vino. Koliko kuća ima dole u selu, toliko ima i pivnica, znači svaka kuća ima svoju vinariju. Gosti reaguju čarobno, magično. Svako ko prvi put dođe jednostavno je očaran. Sve je izgrađeno od kamena peščara koji je namenski zadužen da čuva vino, tako reći izvanredan prirodan izolator i ima ga u izobilju na ovim prostorima. Pored vinarija je počeli sporadično da se otvaraju i restorani jer prosto ne može vino bez ukusne i vrhunske hrane.

Domaća radinost: Pored vina prodalo se i drugi proizvodi

Molitve za zaštitu

Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proleće koje već počinje da se primiče. Svetog Trifuna slave srpske porodice kao krsnu slavu i mole se njemu da zaštite polja od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda.

Zadovoljan: Dušan Petrović

Procvat seoskog turizma

Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije Negotin, ističe da mu je drago što je došlo dosta gostiju sa strane:

– Turistička organizacija dosta radi na promociji Rajačkih i Rogljevačkih, pa i Smedovačkih pivnica. Moram da istaknem snažnu podršku same Opštine Negotin, koja već nekoliko godina radi na tehničkoj dokumentaciji, koja nam je neophodna za realizaciju jednog velikog infrastrukturnog projekta koji finansiraju Evropska unija i nemačka tehnička organizacija za međunarodnu pomoć i saradnju, takozvana GIZ. Radiće se infrastrukturno sređivanje prvenstveno Rajačkih pimnica, a to podrazumeva vodovod, kanalizaciju, elektro mrežu, javnu rasvetu, puteve, parkinge i sve ono što je potrebno jednoj turističkoj lokaciji. Paralelno se radi i dokumentacija za Rogljevačke pivnice i u nekom narednom periodu očekujemo da i taj deo posla bude završen i u planu je da se taj deo finansira iz sredstava Republike Srbije. Svima je u interesu da oživimo ovaj kraj, meštani su veoma zainteresovani i imamo sve veću ponudu seoskih turističkih domaćinstava.

Milan Kotur

Kordunaš piše pesme

– Ja sam izbeglica sa Korduna, ratna oluja me je doterala ovamo 1995. godine i eto stigao sam čak do Rajca. Ovde sam našao svoj mir, volim da pišem pesme, pogotovo o Rajačkim pivnicama i vinu, a napisao sam do sada oko 300 pesama ali nisam ih još izdao – kaže Milan Kotur rodom iz Slunja.