Cveta industrija smrti

0

Kao fotograf je Karlos Garsija Ravlins bio mnogo puta u prilici da prisustvuje sahranama. Bivao je okružen smrću, ali je na njega utisak strahote smrti ostavila tek mrtvačnica u Karakasu. Opisao je svoja iskustva iz prve ruke.
– Miris formaldehida i raspadajućeg ljudskog mesa štipa za oči. Ali to nije ništa prema prizoru mrtvozornika koji rašiva konac kojim je spojen grudni koš i stomak posle obdukcije. Zatim vadi organe i stavlja ih u kesu, a u abdomen nagura novine i ponovo ga zašiva pre nego ga položi nazad u kovčeg. Bila je reč o osobi koja je poginula nekoliko dana ranije od višestrukih povreda vatrenim oružjem.
Problem svakodnevnog nasilja u Venecueli promenio je fokus fotografa koji je na put s aparatom otišao kako bi video neka nova, egzotična mesta, upoznao neke zanimljive ljude.
Zapravo, jedina industrija koja u Venecueli cveta je industrija smrti. Pretpostavka da se najviše gine u ratnim zonama je pogrešna. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj nasilnih smrti, od ubistava, daleko je veći od onih iz rata.
Opservatorija za praćenja nasilja u Venecueli navodi da je broj ubistava u Venecueli 1998. bio negde oko 19 na 100.000, a danas je 79, dok više od 90 odsto ubistava zauvek ostaje nerešeno. I to sve u državi koja zvanično nema problema s narko-kartelima poput Kolumbije ili Meksika.
Posebno je teško bilo obiti dozvole za snimanje pripreme mrtvaka za sahranu, bol kroz koji prolaze članovi porodice dok se opraštaju od ubijenih rođaka.
– Za mene je najšokantnije bilo to što sam od članova porodica čuo da oni tačno znaju ko je ubio njihove rođake, kao i da na osnovu toga planiraju osvetu. To je jedna savršena formula spirale nasilja koja se samo produžava i ubrzava – kaže Ravlins.
Prema njegovim rečima, život u Venecueli postaje sve jeftiniji i svakog dana. Dok većina pati, biznis mrtvozornika postaje sve isplativiji. I tako će biti sve dok se "uobičajeno nasilje", kako ga naziva vlada Venecuele, nastavi tretirati kao "uobičajeno".
 

Za sve su krive sapunice
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da su TV serije, popularne "sapunice", uzrok rasta kriminala u zemlji. Maduro smatra da serije uče mlade negativnim vrednostima, jer na pozitivan način opisuju nasilje, oružje i drogu. Predsednik je ubistvo nekadašnje mis Venecuele i glumice Minike Spear ocenio kao "šamar društvu".
Potpredsednik Venecuele Horhe Areaza sastao se sa rukovodiocima nekih TV kompanija i upozorio da mogu biti optuženi za nepoštovanje zakona o "socijalnoj odgovornosti medija".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here