Čvarkolozi” opet omanuli ,”

     


    MUŠKI POSAO: Žan-Pjer, Marinko, Rade i Miloš

    Sedmu godinu zaredom, dakle, tradicija je utemeljena, pariski Srbi i njihovi prijatelji Francuzi okupili su se u Oberviljeu, u društvenim prostorijama firme "Braća Adamović", sa zadatkom da – naprave čvarke. A kako vreme brzo leti i malo ga je za učenje, ono što je sačinjeno i ovaj put nije – "ni nalik čvarcima".
    A sve je bilo prema propisima. Brda slanine, lonac kao "okean", 20 godina star, lopata – mešalica, a sa strane viski, rakija, vino, pivo, sve što utiče na dobro raspoloženje prisutnih "čvarkologa".
    – Po čijem će se receptu spravljati čvarci?
    – Po mom, znam ja kako se to radi – odlučan je Rade Adamović.
    A i pošteno je da bude "glavnokomandujući", jer je sam išao na pijacu, birao slaninu, platio je, doneo, seckao…
    S druge strane, Francuz an-Pjer Luni zaradio je epitet "najboljeg mešača".
    – Znam ja, rekli su mi, ne sme da zagori – kaže Luni.
    I dok je Žan-Pjer mešao topljenu slaninu, među majstore došao je i Miki Ćirovski, iz Kačareva. Naravno, i Miki sve zna, ali mu nijednom do sada nije pošlo od ruke da napravi čvarke.
    Uz priču o predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu brzo je došao kraj posla, ali opet – ništa od pravih čvaraka.
    Iz lonca cvrči. Ipak, iz časa u čas masti je sve više, a čvaraka sve manje. I ono malo što je "uspelo" nikako da porumeni.
    Na finalni produkt čekalo se nekoliko sati. Kako su "stručnjaci" ustanovili nije vatra bila slaba, nego je bilo mnogo slanine. Ipak, to ih nije sprečilo da se i ove godine okupe oko trpeze.

     

    Dogodine i takmičenje?

    – Evo, pozivam sve zainteresovane dijasporce da mi se jave. Hajde da iduće godine, početkom decembra, organizujemo "čvarkijadu". Susret bi bio u Parizu, kupićemo za svakoga istu slaninu, nabavićemo i iste lonce, mešalice… Žiri ćemo izabrati od osoba koji vole čvarke. Svi uložimo po 300 evra, to je za troškove, a pobedniku nagrada – poziva sve zainteresovane Rade Adamović i za sve informacije prilaže svoj broj telefona: 00 33 (0)6 23 22 03 55.

     

     

    0

    OSTAVITE KOMENTAR

    Please enter your comment!
    Please enter your name here