G. LJ. Matić
NA SVAKOM KORAKU PROMOVIŠE SRPSKU KULTURU: Milka Kajganić

Milka Kajganić, poznata srpska književnica i novinarka, koja decenijama živi i radi u Švajcarskoj dobila je Povelju časti od udruženja Tesla Society Switzerland & EU
za izuzetne zasluge i posvećenost promovisanju lika i dela velikog srpskog naučnika Nikole Tesle.

– Ovo priznanje je došlo neočekivano. Ali velika je to čast, između toliko autora, da se Tesla društvo Švajcarska i EU mene seti. To je obaveza da ih i dalje promovišem, te divne ljude strance, kojima je Tesla i viđenje i proviđenje – kaže Kajganićeva za “Vesti” ne krijući koliko joj znači što su ljudi koji vode udruženje odlučili da joj ukažu čast povodom jubileja, dve decenije od formiranja.

Ona inače već 20 godina, praktično od nastanka, neumorno prati rad udruženja Tesla Societdž Snjitzerland & EU , zahvaljujući kojem danas nema školarca u istočnoj Švajcarskoj, austrijskoj pokrajini Forarlberg i južnoj Bavarskoj koji ne zna da je naizmeničnu struju, koja omogućava rad svake utičnice i sijalice, izumeo upravo Srbin Nikola Tesla.

I Milkina neumorna posvećenost i trud na očuvanju i promociji Teslinog nasleđa ostavili su neizbrisiv trag, a jedan od najupečatljivijih momenata u njenoj promociji rada udruženja desio se 2006. godine, kada je uspela da organizuje dolazak predstavnika Tesla Societdž Snjitzerland & EU na proslavu 150. godišnjice Teslinog rođenja. U Smiljanu, Teslinom rodnom mestu u Lici na tom događaju, Peter Kajser, ključna figura u osnivanju društva, sedeo je u prvom redu pored državnika Hrvatske i Srbije.

“Vesti” su u više navrata pisale o Milki koja je napisala je 16 knjiga, a ponosna je na dela koja je napisala o svom rodnom Kordunu i Kordunašima. Mnoga njena dela se čuvaju i izučavaju na Univerzitetu u Bernu, u Vatikanu, u 36 zemalja. Šest njenih romana prevedeno je na engleski jezik. Milka je i predsednica književnog društva Literarni krug Zlatno pero iz Švajcarske, kroz koje nastavlja da promoviše srpsku kulturu i književnost.

Scenario za novi film

Kao koscenarista filma “33 anđela”, o kojem su “Vesti” takođe više puta pisale, Milka je ostvarila značajan uspeh u svetu filma, potvrđujući status svestranog stvaraoca. Za naš list otkriva da je napisala scenario za novi film.

– U scenariju se opet pojavljuju deca, jer sa prethodnim filmom “33 anđela”, nismo obuhvvatili sva stradanja. Opet će tu da budu žrtve Pavelićeve NDH. To je tema koja nas stvaraoce od pera nadahnjuje da damo svoj doprinos kako bi na neki način vaskrsli naši najmiliji – ističe Kajganićeva.

Ona dodaje da je film “33 anđela” pre dvadesetak dana dobio nagradu publike na Montenegro 2024, filmskom festivalu u Perastu.

– To je podstrek za dalje stvaranje – naglašava naša sagovornica.

Zahvalnica iz Vatikana

Trilogija o Krajini promovisana 2022. i u Beogradu

Knjige “Kazivanja đeda Kordunaša”, “Izbjegličke rane” i “Oluja u očima nesrećnika” su istiniti događaji pretočeni u Milkino književno ruho i svedoče o egzodusu krajiških Srba avgusta 1995. godine. Milka je sve tri knjige prevela na engleski jezik i poslala ih na adrese 24 ambasade. Kako kaže: “Da ti svetski moćnici vide šta su od čestitog i poštenog krajiškog seljaka na traktoru učinili”.

Od vatikanskog Apostolskog nuncijata dobila je zahvalnicu u kojoj piše: “Hvala na vašem svedočenju da svaki ljudski život ima neizmernu vrednost koja mu ne može biti oduzeta”.