T. Ostojić
Akademija Bendjo okupila sve uzraste u negovanju sprske tradicije

Akademija Benđo obeležila je pet godina postojanja na najlepši mogući način, celovečernjim koncertom sa preko 100 učesnika. Jubilej su članovi Akademije proslavili, predstavljajući se punoj sali u Prestonu, igrajući i pevajući, i to kako najmanji članovi, tako i najstariji.

Sjajno izvođenje pesme ‘Jare moje’

Gledaoci su burnim aplauzima i uzvicima oduševljenja pozdravljali svaku izvedbu članova Akademije Benđo.

Igre iz okoline Niša

U prvom delu nakon instrumentala na trubi ’Sa Ovčara i Kablara’ usledile su igre i pesme iz Šumadije. Pesma ’Jare moje’ uzvedbi dueta Akademije gledaoci su burno pozdravili. Ništa manje aplauza nije dobilo i izvođenje ’Igara iz Zapadne Srbije’.

Ciganski par

Najmlađi članovi Benđo akademije otpevali su splet narodnih pesama uz njihovog učitelja i dirigenta Sanje Drljače. A kao i uvek najmlađi su i na ovom koncertu bili najslađi izvodeći ’Katanka kolo’.

Uz njih je najveselije ‘Katanka kolo’

Lepo je bilo čuti kako mladi, članovi Akademije razmišljaju na temu tradicije i šta za njih znači kolo i vežbanje pesama i folklora. Bila je to prilika da se čuju zaista izuzetno lepe misli mladih ljudi.

Ovacije publike

Red pesme, red igri nastavljen je tokom celog prvog dela koncerta, a posebno iznenađenje za publiku bila je izvedba pesme ’Običan balkanski dan’ orkestra Akademije. Pevale su se različite stare, narodne pesme, a odigrane su ’Vlaške igre iz Halova’, ’Pastirske igre’ i ’Igre iz okoline Niša’.

Pastirske igre

Drugi deo koncerta otvorile su ’Igre iz Kumanovskog Polja’, a gledaoci su bili posebno iznenađeni izvedbom pesme ’Jovano Jovanke’. Ništa manji aplauz nije dobila ni igra ’ Ciganski par’ i izvođenje pesme Glamočanka.

Koncert završen pesmom ‘Ovo je Srbija’ u izvođenju preko 100 članova Akademije Benđo

’Gusta mi magla’ i ’Povedi oro Todoro’ su bile pesme koje su otpevali skoro svi članovi Akademije Benđo.

Proslava petogodišnice nastavljena u foajeu

Bez premca je izvedena ’Šopska trojka’ i ’Šopske igre’, a frenetičan aplauz se razlegao salom.

Igre iz Šumadije otvorile koncert

Finale je usledilo izvođenjem pesme ’Ovo je Srbija’ sa preko 100 izvođača na sceni, što je gledaoce podiglo na noge. Ovim je Akademija Benđo dokazala da spremno dočekuje turneju po ex-jugoslovenskim republikama, krajem juna ove godine.

“Jovano Jovanke” uz dirigentsku palicu Sanje Drljače

Nakon dva sata bogatog programa, bis je usledio u foajeu sale gde su članovi Akademije i posetioci zajedno igrali i veselili se.

Šumadijsko nadigravanje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here