Čuvar riznice snova

0

TUGA ZA ZAVIČAJEM: Đorđo Vasić (u sredini) , Nisveta Grabovac i Saša Jovanović

Musliman mu sačuvao knjige

Za vreme promocije saznajemo da je "Čuvar riznice snova" ustvari Đorđin prijatelj Senad Mahnić iz Maglaja.
– Naime, kad je 1992. većina Srba pobegla iz Maglaja, muslimani su useljavali u njihove stanove i prvo što su uništavali u "novoosvojenim" prostorima, bile su knjige, želeći valjda tako da unište tragove našeg postojanja u ovom gradu u Bosnib – priseća se tog vremena gost iz Kanade Đorđo Vasić.
On je, kaže, imao biblioteku sa preko 1.000 knjiga, koje je iz njegovog stana, kad je on pobegao iz Maglaja, na svoj tavan odneo njegov prijatelj Senad Mahnić. Posle rata sve je knjige poslao Đorđi u Frankfurt, a one su sada sa njim u Torontu.

U sali Kulturnog centra "Oro" okupio se priličan broj ljubitelja pisane reči koji su bili svedoci uspešne promocije njegove prve knjige kratkih priča "Čuvar riznice snova"
Priču "Dragi Vlatko" pročitao je Saša Jovanović, "Mješoviti brak" Nisveta Grabovac, a "Lesi je odneo cuclu" presednik "Sedmice" Ljubiša Simić.

 

Tuga ovog profesora nemačkog jezika i književnosti i njeno beleženje slikovitim jezikom krenulo je kada je početkom rata u Bosni napustio rodni Maglaj, vođen iluzijom da negde postoji lepši svet. Boravio je u Frankfurtu sedam godina, a onda je, kako su recenzenti napisali, večni tragač za sretnijim prostorima, seli u Kanadu u Toronto. Za to vreme su nastale ove njegove dirljive priče.

Knjiga je izašla pre desetak dana, a nakon Frankfurta Đorđo putuje u Beograd, gde će se takođe održati promocija. Zanimljivo je da je kompletnu pripremu, tehničku i umetničku, kao i organizaciju samog izdavanja knjige uradio sam autor Đorđo Vasić, koji se inače, pored prevođenja i pisanja, bavi grafičkim i njeb dizajnom i peva u horu "Sveti Sava" iz Toronta.
 

U muzičkom delu ove književne večeri na violini je sonate od Hajdna i jednu svoju kompoziciju, bez naslova, odsvirala mlada i svestrana osamnaestogodišnja učenica Sanja Alečković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here