Ćuruvija ubijen iz drugog pokušaja

0

 

SMakla ga država: Telo Slavka Ćuruvije
 

Vlasnik novina "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je iz drugog pokušaja, navodi se u još nepotvrđenoj optužnici koju je podiglo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, pišu beogradski mediji.
Ovaj slučaj ubistva novinara za Uskrs 1999. godine, dok je trajala NATO agresija, već deceniju i po je jedna od najtragičnijih epizoda iz skorašnje istorije Srbije, u kojoj su državni resursi, prevashodno tadašnje Državne bezbednosti, iskorišćeni za obračun sa pritivnicima režima.
Kako se navodi u beogradskim medijima, u optužnici se ne navodi ko je nalogodavac ubistva, ali se optužuje Radomir Marković, bivši šef Resora državne bezbednosti, da je odabrao pripadnike beogradskog centra DB da počine ubistvo. On je prvo želeo da to urade Milorad Ulemek Legija i njegova Jedinica za specijalne operacije, ali je Legija odbio, obrazlažući činjenicom da ta jedinica ratuje na Kosovu.

Radomir Marković

Prema optužnici, Marković je odabrao Milana Radonjića, šefa beogradskog DB, operativce ove službe Miroslava Kuraka i Ratka Romića da počine ubistvo.
"Ćuruvija je ubijen zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti", piše u optužnici.
Radonjić je naredio Trećem, Sedmom i Devetom odeljenju beogradskog DB da prate Ćuruviju i prikupljaju podatke o njemu. Kurak i Romić su zadužili službeni automobil golf kojim su se dovezli do Ćuruvijine zgrade, gde su radio-stanicom slušali izveštaje operativaca koji su pratili novinara. Ćuruvija je trebalo da bude ubijen 10. aprila 1999. godine, ali tada navodno operativci na vreme nisu javili gde se on nalazi. Sutradan, 11. aprila na pravoslavni Uskrs, Ćuruvija je ubijen kada je Kurak u njega ispalio prvo pet metaka, a Romić udario pištoljem u glavu njegovu prijateljicu Branku Prpu, koja je bila sa njim. Potom je Kurak, piše u opštužnici, ispalio još sedam metaka u ranjenog novinara.

E. V.
 

 

Čeka se Mira Marković?

 

Iako se u optužnici ne pominju pojedinci iz tadašnje vlasti koji su naredili ubistvo Ćuruvije, uveliko se pretpostavlja da je u pitanju Mira Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Za sada nema konkretnih dokaza za to, a jedini koji mogu da pruže informacije o tome su Marković, koji je već osuđen na višegodišnju robiju i eventualno Radonjić. Tužilaštvo se nada da će u toku suđenja neko od njih ponuditi nagodbu i otkriti pozadinu ubistva u zamenu za blažu kaznu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here