ČURKIN: SAD pale vatru

0

Žestoko: Vitalij Čurkin (levo) na sednici Saveta bezbednosti

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj se razgovaralo o napretku istrage nesreće malezijskog aviona na istoku Ukrajine, stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin je rekao da ovu katastrofu koriste mnoge zemlje za sopstvene ciljeve da "raspale vatru". Sednica se završila verbalnom prepirkom između diplomata Rusije i SAD. Samanta Pauer je izjavila da "Rusija ne može da daje savete u vezi s istragom", i optužila je Moskvu da, navodno, "ratuje u Ukrajini" i snabdeva ustanike oružjem. Ona je istakla da "Rusiji u Savetu bezbednosti niko ne veruje".
 

Na teroriste – uz dozvolu
Čurkin je pozvao Savet bezbednosti UN da održi hitnu sednicu s ciljem pronalaženje dugotrajnog rešenja problema terorizma na Bliskom istoku i severnoj Africi. On je ocenio da međunarodna antiteroristička operacija protiv Islamske države mora da bude izvedena ili uz podršku nacionalnih vlada, ili uz dozvolu Saveta bezbednosti UN. Rusija će smatrati sve druge opcije nezakonitim jer ugrožavaju međunarodnu i regionalnu stabilnost, istakao je ruski ambasador.

Čurkin je odgovorio da Pauerova "nema nikakvog prava da sudi o položaju RF u Savetu bezbednosti", ocenjujući da je to samo njen pokušaj da "zamuti vodu" oko realne situacije.
– Vi ste nas optuživali da smo krivi po ovom pitanju, a kada mi želimo da pomognemo istragu, vi kažete da to vređa sećanje na mrtve. Cinizam nema granica -rekao je Čurkin.
Čurkin je takođe predstavniku Velike Britanije, koji ga je na ranijim sednicama optuživao za laži, predložio da uzme ranije transkripte sa sednica i obeleži ona mesta u kojima je on navodno izneo neistine.
Čurkin je pozvao kolege da zajedno rade na rasvetljavanju svih okolnosti tog tragičnog incidenta, ali bez insinuacija i nagoveštaja dokaza koji nisu do sada predstavljeni.
– Ako ne možete da predstavite ništa, onda to nije dokaz već su, kako mi kažemo, prekršteni prsti u džepu – rekao je Čurkin.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here