Crveni SFRJ pasoš važi u Americi!

0

Savo Radovanović u svom domu u Hamiltonu
 

U tom gradu je i dobio pasoš, onaj crveni na kome piše SFRJ, pasoš države koja se raspala u ratovima devedesetih. Sačuvao je taj pasoš kao i mnogi iz bivše Jugoslavije. Naravno, postao je kanadski državljanin i putuje sa kanadskim pasošem.

Sa prijateljima Radovanovići ponekad skoknu do Amerike, najčešće na Floridu da pobegnu od kanadske zime i hladnoće. Ponekad Savo ode i do Bafala, grada blizu kanadsko-američke granice. U ovom gradu naši ljudi vole da obilaze prodavnice, kažu, jeftinije je nego u Kanadi.

 

Tako se Savo pre izvesnog vremena sa dvojicom prijatelja zaputio u Bafalo, u neku kupovinu. Bio je radni dan, oni se nekako na brzinu odlučili, a i nije daleko, sat i po do dva vožnje.

Priča naš sagovornik:
– Uđem u sobu gde držimo dokumenta, bi sunčan dan, otvorim ladicu da uzmem pasoš, i nekako tamo polumrak, ja tu čuvam i taj stari jugoslovenski i kanadski pasoš, ali nekako ne videh boju pasoša (jugoslovenski je crveni, kanadski plavi) već gledam sliku u pasošu da ne pokupim nečiji drugi, ženin ili sinovljev. Strpam pasoš u džep pantalona i za volan. Ja sam vozio, brzo stigosmo do granice, izvadim pasoš, kad imam šta da vidim. Umalo me šlog nije strefio. U ruci mi crveni dokumenat na kojem piše SFRJ. Već sam autom ušao na sami prelaz, treba da pasoše predamo, ja ne znam šta ću. Da se vratim, znam biću im sumnjiv, a i ovako, sa nevažećim pasošem nepostojeće zemlje, mislim, ne piše mi se dobro. Nemam kud, pružam pasoš i onom američkom službeniku objašnjavam da sam greškom pokupio pogrešan dokumenat, on kaže parkiraj auto na stranu. Ona dvojica izađoše iz auta, imaju oni regularne kanadske pasoše. Ja parkiram auto, uvedoše me u neku prostoriju, objašnjavam ja kako se desila zabuna, ko sam, šta sam, jedan graničar po kompjuteru pretražuje, pa me pita: "Kako ste mogli napraviti grešku, kad je jedan pasoš plav, a drugi crven". Odgovaram, u brzini sam gledao sliku, a ne boju i mislim se šta li će sa mnom biti. Međutim, nikakvih neprijatnosti nisam imao, niko me nije maltretirao. Oni proverili ime, i puštaju me da prođem. Kažem onda da bih se ja vratio u Kanadu odmah, jer kako ću proći granicu kad se kasnije tog dana budem vraćao. Oni kažu, samo ti idi i tako ja obavim kupovinu u Bafalu i kad sam se vraćao preko kanadske granice nikakvih problema nisam imao. Kanadski graničar je samo ukucao moje ime, verovatno je imao doznaku američkog kolege i tako ja normalno ponovo uđem u Kanadu."

 

Objašnjava nam dalje Savo da se baš iznenadio kako je dobro prošao i kaže da se ni u ludilu ne bi usudio da namerno pređe granicu sa starim pasošem SFRJ. Posle tog događaja naš sagovornik nekoliko puta je odlazio u Ameriku, ali bi uvek, pre puta dobro proverio koji pasoš nosi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here