Crveni dlanovi kriju bolesnu jetru

0

Šakama obavljamo sve što nam život znači, njima komuniciramo, preko njih nam prepoznaju tokove života – da li smo radili ili nismo, a preko njih su i predviđali budućnost. Međutim, šake mogu biti i veoma bitan pokazatelj zdravstvenog stanja, i to na način koga možda nismo bili svesni. Možemo otkriti dosta toga o hormonima, cirkulaciji i tiroidnim funkcijama, navodi se u tekstu svojevremeno objavljenom na sajtu B92. Evo šta nam šake sve govore.

Dijagnoza iz prstiju
Debele, okrugle jagodice mogu da budu znak bolesti pluća ili srca. Ako vam cirkulacija srca i pluća nisu u ravnoteži, kiseonik u krvi opada. Zbog ovoga rastu jagodice i naginju se nadole. Ako osećate kratak dah, ubrzani rad srca i hronični kašalj, najbolje je da se obratite svom lekaru za savet.

Smežurani crveni dlanovi mogu da znače da ste prečvrsto držali nešto u rukama ili ste se opekli ili previše posuđa oprali. Ali, ako se crvenilo ne uklanja duže vremena, to je pokazatelj eritema dlanova koja je znak oboljenja jetre, ciroze ili masne jetre. Kada se bolest pojavi, jetra ne izbacuje štetne materije već ih zadržava usled čega se stvara veća koncentracija hormona i previše cirkulacije kroz krvne sudove, što se pokaže na rukama i stopalima kada oteknu.
I dužina prstiju otkriva sklonost ka nekim oboljenjima. Muškarcima je drugi prst duži od domalog, dok sa ženama to nije slučaj. Ali ukoliko jeste, te žene imaju više šanse da obole od osteoartritisa. Duži drugi prst (do palca) pokazatelj je rizika od obolevanja raka dojke kod žena i manji rizik od raka prostate za muškarce.
I otečeni prsti oslikavaju neki poremećaj. Oni otiču iz nekoliko razloga – previše je vruće ili ste pojeli preslani obrok. Ako otok ne prestane nakon nekoliko dana ispijanja tečnosti, imate hipotiroidizam. Kada tiroidna žlezda ne funkcioniše normalno, proizvodi manje važnih hormona koji regulišu metabolizam. Kada se metabolizam uspori, uglavnom se povećava telesna težina i zadržava više vode.
Nedostatak gvožđa ili anemija uzrok su belila noktiju jer ne postoji dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja bi obojila površinu nokta u roze. Crvene brazdice ispod noktiju indikatori su krvarenja koje je znak infekcije krvi ili srca. Stvaraju se kada se sitni čvorovi nađu u kapilarima ispod površine nokta. Najčešće su ova crvenila posledica bakterijskog endokarditisa. Ako primetite sitne crvene tačkice ili pukotine ispod nokta, najverovatnije je to posledica male povrede a ne srčane infekcije, jer biste sigurno znali da je imate.
Ako su vam jagodice plave ili imate osećaj kao da trnu, možda imate Rejnodov sindrom. Ova bolest se manifestuje u sitnim kratkotrajnim grčevima u krvnim sudovima i arterijama. U tom trenutku se krv ne distribuira ravnomerno i smanjuje cirkulaciju. Simptomi su hladne ruke i utrnuće jagodica. Čak 5-10 odsto stanovništva ima ovaj sindrom. Pojavljuje se sa stresom i češći je kod žena, kao i u zimskom periodu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here