Crnogorci osnovali Galatasaraj

0

 

Otkrivanje dvojezične spomen ploče u Andrijevici
 

Delegacija Republike Turske i poznatog fudbalskog kluba iz te zemlje, Galatasaraja, posetila je Andrijevicu, gde su u selu Zabrđe otkrili spomen-ploču dvojici osnivača ovog fudbalskog kluba s početka 20. veka – Milu i Pavlu Bakiću.
Ploča je donesena iz Istanbula i na njoj na turskom i crnogorskom jeziku piše: "U znak ličnog sećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj Mila i Pavla Bakića. S neizmernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj."
Na malo poznato i neobičnu priču o braći Bakić i Galatasaraju, podsetila je potpredsednica ovog kluba Čandan Erčetin, koja je kazala da su pre 109 godina dvojica rođaka bili poznati kao braća "i jedni od onih koji su ovaj veliki klub postavili i ostavili u amanet".
I ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir rekao je da je "priča koja je u pozadini onoga što nas je danas okupilo ovde, u isto vreme priča naše čovečnosti i zajedničke sudbine".
On je dodao da su početkom 20. veka u gimnaziji Galatasaraj u Istanbulu braća Milo i Pavle Bakić pojedinačno bili simboli izvanrednog prijateljstva između dve države i dva naroda.

U znak večne slave
– Tokom dugih vekova dva naroda koja su zajedno živela, nakon što su se politički razišli, priča braće Bakić je nastavila da živi kao priča o tome da se ljudi nisu razišli jedni od drugih. Ovde smo da bismo odali počast braći Bakić, dvojici od 13 junaka, i u znak večne slave zahvalimo što su nam posvetili Galatasaraj, svetski poznat klub, evropskog šampiona kojim se ponosi naša zemlja i naš narod – kazao je ambasador Tanilir.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here