Pixabay.com

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore izrazilo je poštovanje Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske i saopštilo da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH i da se oni nikad nisu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom, koja i sama osuđuje ove zločine.

“Ministarstvo spoljnih poslova izražava žaljenje što Republika Hrvatska nameru Crne Gore da se i ovom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama, doživljava kao atak na dobrosusedske odnose dve države”, saopšteno je iz crnogorskog MSP, prenosi RTCG.

Ministarstvo ponovo ukazuje da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH.

“Oni se nikad nisu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, neguje kulturu sećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja”, navodi se u reagovanju.

Ministarstvo ističe da su na spoljnopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da smo iskreno zahvalni Republici Hrvatskoj na nespornoj i dragocenoj podršci u svim integracionim procesima Crne Gore.

“Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj veri nastavi da rešava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. Ministarstvo i ovim putem ponavlja više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila”, navodi se u saopštenju.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here