Vesti
Nenad Đurašinović

Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve ostala je u ponedeljak, 27. novembra, bez svog dugogodišnjeg sveštenika, protojereja-stavrofora Nenada Đurašinovića. Prota Nenad se upokojio u 71. godini, posle duge i teške bolesti, obavestili su Mitropolija i parohija Svetog Nikole u Blektaunu.

U tekstu, koji prenosimo u celosti, ističe se da je prota Nenad bio „čovek vedrog duha i nepokolebljive vere, sveštenik privržen parohiji i narodu koji mu je poveren, odan Crkvi i uvek spreman da pomogne svima kojima je pomoć potrebna“.

Prota Nenad rođen je 27. juna 1953. godine u Kotor Varoši. Osnovnu školu je završio u Okučanima 1968. godine, a Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka 1972. godine. U svetu tajnu braka stupio je sa Marijom (Dragnić) iz Ratkovaca, a potom ih je Bog blagoslovio sa dvoje dece: sinom Predragom, rođenim u Virovitici 1977, i ćerkom Jovanom rođenom u Vukovaru 1984. godine.

Rukopoložen je u čin prezvitera na Mitrovdan 1976. u Okučanima i postavljen za paroha pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u Donjim Meljanima, Eparhija slavonska. Opsluživao je parohije u Virovitici, Borovu, Suhopolju, Lisičanima, Pačetinu i Surduku.

U Australiju dolazi 1991. po blagoslovu episkopa Longina, i biva postavljen za paroha pri hramu Svetog Save u Elanori, a 1998. godine poverena mu je parohija pri hramu Svetog Nauma Ohridskog u Njukaslu, iz koje je opsluživao i Misionarsku parohiju Sabor Srpskih Svetitelja na Centralnoj Obali. Kasnije je postavljen za privremenog paroha pri hramu Svetog Nikole u Blektaunu.

U čin protojereja je unapređen 1995. godine, a pravom nošenja naprsnog krsta je odlikovan na Veliku Gospojinu 2006. godine, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, na predlog episkopa Milutina.

U ovozemaljskom životu, prota Nenad je osim ovog, najvećeg svešteničkog odlikovanja, dobio brojne zahvalnice, pohvale i gramate.

Episkop australijsko-novozelandski Siluan, klir i verni narod Mitropolije australijsko-novozelandske, pamtiće protu Nenada kao čoveka vedrog duha i nepokolebljive vere, sveštenika privrženog parohiji i narodu koji mu je poveren, odanog Crkvi i uvek spremnog da pomogne svima kojima je pomoć potrebna. Bio je poznat po izuzetnom muzičkom daru i poznavanju crkvenog pojanja, a, samim tim, i smislu za organizaciju crkvenih priredbi i radu s decom i omladinom.

Molimo se da vaskrsli Hristos podari proti Nenadu carstvo nebesko. Vječnaja pamjat,“ piše u objavi na zvaničnoj stranici Mitrpolije.

Opelo i sahrana u četvrtak

Zaupkojena liturgija i opelo protojereju-stavroforu Nenadu Đurašinoviću biće služeni u hramu Svetog Nikole u Blektaunu, ovog četvrtka, 30. novembra, s početkom u 8.00 i 10.30 časova. Sahrana će se obaviti na groblju Rukvud u 12.30, a podušje i daća su od 14.00 časova u sali crkve u Blektaunu.

U istom hramu večeras od 18 časova biće služen parastos i čitanje svetog jevanđelja, objavljeno je na stranici parohije Svetog Nikole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here