A. Čukić
Pripadnici vojske Srbije

Prema najnovijem istraživanju Instituta za evropske poslove i Ninamedije, samo 10 odsto građana Srbije daje podršku članstvu zemlje u NATO-u, što je rekordno niska podrška za poslednih sedam godina koliko se ovo istraživanje sprovodi, saopštio je danas Institut.

Navodi se da se u reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika, čak 82 odsto izjasnilo protiv članstva Srbije u NATO-u, dok je osam procenata bilo neodlučno.

Istraživanje pokazuje da najveći broj građana i dalje smatra da su vojni i politički interesi SAD i Zapada glavni razlozi NATO bombardovanja 1999. godine, dok nešto manji broj njih misli da je razlog bilo stvaranje nezavisnog Kosova, zatim politika Slobodana Miloševića i uništenje Jugoslavije.

Institut saopštava da bi 29 procenata ispitanih prihvatilo izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja, dok se 57 odsto izjasnilo da ne bi, a 14 procenata je neodlučnih.

Navodi se da 63 odsto ispitanika smatra kako Srbija ne može imati koristi od članstva u NATO-u, dok 18 odsto misli drugačije, uz 19 odsto je neodlučno.

Niska je i podrška saradnji Srbije i NATO-a, jer 61 je procenat ispitanika protiv, dok je 27 odsto za saradnju, a neodlučnih je 13 procenata.

5 COMMENTS

  1. Ovako pitanje se nikada nesme postaviti. NATO su Amerikanci a ostali samo topovsko meso i kupci starih Americkih istrosenih ratnih orudja, oruzja. Naravno i dobre platise kao clan. A mi nikada nemozemo u tu ubilacku organizaciju gde su Amerikanci gazde.

  2. То вам је исто као да се силована жена уда за силоватеља. Недај Боже никад никоме.

  3. 1.228 ispitanika, pre svega, nisu reprezentativan uzorak.
    Zamima me ko su ti “Srbi” koji bi u NATO. To Srbi nisu…
    Ali …kad su Hrvati imali referendum za ulazak u NATO, izašlo je tridesetak preocenata glasaćkog tela. Od tih tridesetak, više od pola je bilo za NATO i odoše Hrvati u NATO. Onih 70% … pa ko im je kriv. Sad kukaju.

    Verujem da se to u Srbiji neće desiti, ali znajući nas … ne smem da tvrdim.

    Živela Rusija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here