Srbija je sećanjem na stradale u petak obeležila 24 godine od početka agresije NATO. U Beogradu je u parku Tašmajdan, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković položio venac u kod spomenika deci stradaloj tokom NATO agresije, a u ceremoniji su učestvovali i gradski menadžer Miroslav Čučković, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, pripadnici Vojske Srbije i policije, porodice stradalih i drugi. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je venac položio na spomen obeležje stradalim pripadnicima Vojske Jugoslavije na brdu Straževica u Rakovici. U gradovima širom Srbije, građani su se sećali poginulih civila i pripadnika vojske i policije.

Posledice te agresije su trajne, ukazao je nekadašnji šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ističući da se agresija nastavlja drugim sredstvima, jer njihovi ciljevi još nisu dovedeni do kraja.

– Završen je vojni deo, ali stoji nerešen problem naše južne pokrajine koje NATO zemlje na čelu sa SAD smatraju definitivno izgubljenom za nas, i zato su požurili da ona proglasi nezavisnost, munjevito je priznali, dok mnoge zemlje nisu to učinile. Ostalo je da izvrše pritisak na nas. U tom smislu, možemo reći da se agresija nastavlja političkim i psihološkim sredstvima i politikom visokog podignutog štapa – kazao je Jovanović.

Problem je, kaže, što Srbija treba da sarađuje sa njima, što znači, da žrtva treba da sarađuje sa agresorom da bi se on “namirio” u svojim ciljevima, a to je da se Srbija odrekne južne pokrajine i da ona postane priznata država i bude primljena u UN. Smatra da se Srbija drži odlično u teškoj situaciji, ali misli da je pogrešila što nije spustila odnose sa zemljama zapada koje su priznale tzv. Kosovo na nivo konzularnih odnosa…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.