Mir je važniji od svega, ali velike države sa mnogo licemerja brutalno krše zakone UN i mir, dok međunarodno pravo važi samo za male zemlje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na Samitu o budućnosti, uoči debate Generalne skupštine UN u Njujorku.

Istakao je da međunarodno javno pravo važi za male i nejake i samo u slučajevima kad ih ne napadaju veliki, a kada je reč o velikim zemljama, neverovatno je sa koliko laži i licemerja brutalno krše zakone UN i mir.

Potrebna ravnoteža

Dodao je da je mir važniji od svega, ali ga niko ne vidi kao veliku vrednost.

– Samo velike zemlje pravdaju sve pričama o pravednom miru koji znači da oni pobede, a drugi ne samo da izgubi, već da bude potpuno uništen. Svi će se pozivati na međunarodno pravo kada im ide u korist, a zaboravljaju sve što su radili. A, na to će ih podsećati druge velike zemlje, koje će zaboraviti na svoja nedela, ali će ukazati na kršenje međunarodnog prava ovih prvih – ukazao je predsednik Srbije.

Poručio je da Srbija podržava Plan generalnog sekretara UN i Pakt za budućnost, iako želi da vidi više kompromisa i razumevanja velikih za male zemlje. Zapitao je i kako da govorimo o održivom razvoju i finansiranju, o položaju mladih, kada imamo velike sukobe i tenzije u svetu. Srbija, kako je rekao, veruje da je bitno naći ravnotežu između zapadnih interesa i vladavine prava i zahteva drugih država kada je reč o porodici i tradicionalnim vrednostima. Poručio je i da je naša zemlja na putu ka EU i poštuje norme međunarodnog prava.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here