Potvrda čeličnog prijateljstva, podizanje strateškog partnerstva na nivo zajedničke budućnosti i 28 potpisanih sporazuma, rezultati su dvodnevne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, koga je u sredu uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispratio na aerodromu “Nikola Tesla”.

Si Đinping je doputovao u utorak, a u sredu je dočekan uz sve počasti u Palati Srbija, gde je održan je sastanak dva predsednika i potpisana Zajednička izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Strateški pravac

Ta izjava je, kako je kazao Vučić, strateški važan pravac, jer se iz strateških odnosa prelazi na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti. Ukazao je na naporan rad na bilateralnim odnosima, navodeći da je Kina je najveći investitor Srbije, da je izvoz porastao 140 puta u poslednjoj deceniji, a trgovinska razmena osam puta. Naveo i da je od Sija dobio uverenje da će Srbija imati čvrstu podršku Kine u UN i naglasio da Srbija podržava princip jedne Kine…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here