U Srbiji je brojnim manifestacijama obeležen nacionalni praznik Vidovdan i 635 godina Boja na Kosovu, a centralni događaj i svečana sednica Vlade Srbije održani su u Kruševcu, nekadašnjoj prestonici kneza Lazara koji je sa svojom vojskom poginuo u kosovskoj bici 1389.

Premijer Miloš Vučević je u Kruševcu izjavio da je Vidovdan ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta, ali i podsetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje smo kao narod prošli u istoriji.

Šestovekovno pamćenje

– Sa pravom smo danas u carskom gradu, Kruševcu, na obeležavanju jednog od najvažnijih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda, Vidovdanu. Ovaj dan obeležavamo 635 godina. I naravno, postavlja se pitanje zašto je to tako ili kako je to moguće da jedan praznik, jedan datum, jedan narod obeležava više od šest vekova – kazao je Vučević i istakao da je ovo dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost.

Naveo je da sudbonosni 28. jun nije samo datum u kalendaru, već momenat koji simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama.

– Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krepi i uči. Vidovdan je, i to da zapamtimo, dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogih mučenika palih za otadžbinu, rod i veru, pre Kosova, na Kosovu i posle Kosova – kaže on. Među njima je, kako je naglasio Vučević, na prvom mestu Sveti knez Lazar koji se 1389. godine pre privoleo nebeskom nego prolaznom zemaljskom carstvu.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”