Sever Kosova i Metohije je pred humanitarnom katastrofom, naročito od zatvaranja prelaza Jarinje, 24. septembra, jer je i dalje otežano dopremanje lekova i medicinske opreme. U to se uverila i šefica Unmika Karolin Zijade, koja je posetila je Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica gde je razgovarala sa upravom te zdravstvene ustanove.

Na sastanku se razgovoralo o katastrofalnoj humanitarnoj situaciji sa kojom se susreće bolnica u Severnoj Mitrovici. Predstavnici KBC upoznali su Zijade sa situacijom vezanom za nestašicu lekova, na nedostatak kiseonika i teško stanje sa kojim se suočavaju i lekari i pacijenti.

Humanitarna kriza

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici doktor Zlatan Elek još je ranije upozorio da je na severu KiM otežano snabdevanje lekovima, da nedostaju antibiotici, lekovi za najteže onkološke pacijente, fiziološki rastvori, kiseonik.

– Bolnica u Mitrovici i dalje funkcioniše, rade se hitne hirurške intervencije, porođaji, međutim, zabrinjava to što je pred nama evidentna humanitarna katastrofa – rekao je doktor Zlatan Elek i naglasio da bi bilo nužno da se što pre reaguje, te da zaposleni u toj ustanovi očekuju pomoć i države i međunarodnih humanitarnih organizacija kako bi se situacija popravila.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u petak 13. oktobra naći u prodaji.