Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je rekao da je naoružavanje Prištine raketama džavelin, suprotno Rezoluciji 1244 SB UN, štetan i kontraproduktivan potez koji ne doprinosi miru, kao i da to nije poruka Srbiji, već deo dugoročnog cilja da se pomogne nezavisnost tzv. Kosova.

– To je počelo 90-ih, ne samo posle Rezolucije 1244 jer se zna da je OVK dobijala oružje sa svih strana iz Nemačke, SAD, od islamskih zemalja, objasnio je za TV Pink.

Strateški interesi

Naveo da je reč o strateškim interesima da tzv. Kosovo bude nezavisno da se Srbija protivi i mora da bude oštra, čvrsta i mudra, kao i realna, ali treba i da nastavi da se naoružava. Podsetio je da je na i danas aktuelnu rečenica Zorana Đinđića svetskim liderima: “dok Srbija sedi za pregovaračkim stolom, iza leđa joj se faktički, ili formalno ili neformalno, priprema nezavisnost Kosova. Jedan od logističkih delova toga je, kaže, i naoružavanje što je suprotno Rezoluciji 1244 donetoj u cilju demilitarizacije Kosova.

– Postoje zemlje sa kojima imamo iste poglede i sa njima treba da sačuvamo najbliži odnos, pa one koje su priznale tzv. Kosovo, ali ne rade na njegovoj promociji i treće koje su i priznale i rade na promociji, čak i naoružavanju. Sa njima pokušavamo da tražimo zajedničke interese, a pre svega mir i stabilnost. To moramo sa zemljama koje su najjače i ne možemo da prekinemo diplomatske odnose zbog toga, ali treba da znaju da mi osuđujemo to što oni rade – rekao je Dačić.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”