Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom nove runde dijaloga Beograda i Prištine u sredu u Briselu da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer ne želi dijalog i nema interesovanje da napravi iskorak ka tome da Srbi na KiM uživaju čak i osnovna ljudska prava. Kurti, kaže, ne sme da sedne prekoputa Vučića.

– Još jednom je pokazano da Kurti ne želi dijalog, nikakav razgovor. Ovim gestom je ponovio da nema nameru da implementira Briselski sporazum, da osnuje ZSO. Ne sme da sedne prekoputa predsednika Vučića, jer on ima argumente, ne plaši se da kaže istinu, i ne libi se da traži odgovore. Zahteva da čuje kada će se to implementirati Briselski sporazum, na kom stoji i potpis EU – rekla je za TV Pink.

Politizacija situacije

Očigledno je, kaže narodni poslanik Milovan Drecun, da Kurti koristi dijalog o KiM za pritisak na Beograd da de fakto prizna lažnu državu Kosovo, bez spremnosti za kompromis i rešenje problema. Smatra da Kurtijeva predizborna taktika da pokaže čvrstinu i nepopustljivost prema Beogradu, kako bi mogao da kaže biračima da je realizovao ono što je rekao kada je došao na vlast da neće formirati ZSO i da se pohvali da je integrisao sever KiM u lažnu državu Kosovo.

– Politički ciljevi, da dobije od Beograda ono što ne može da dobije, de fakto priznanje o prvoj fazi, i izbori na kojima hoće novi mandat su ti koji uslovljavaju njegovo ponašanje u dijalogu – kaže Drecun.

Najvažnije je, kaže direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić, što je Srbija pokazala da je otvorena za dijalog, spremna za kompromis i normalizaciju, ali ne pod uslovima Prištine i nametanje jednostranih rešenja i ultimatuma. Priština je, kaže, došla sa suprotnim stavom, a Kurti nije bio spreman za dijalog, već da postavlja nove uslove.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”