Neopisiva oluja zahvatila je Beograd u ponedeljak uveče, lomila je drveće, nosila krovove, a bujice su tekle ulicama.

Svoj pir kiša je nastavila i u utorak, a pripadnici MUP, Sektora za vanredne situacije su noću i čitavog dana otklanjali štete od ovog armagedona. Tokom noći su imali veliki broj intervencija na 50 lokacija u Beogradu, ali i u Sremskom, Braničevskom, Borskom, Južnobanatskom, Južnobačkom, Mačvanskom i Podunavskom okrugu. Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić je rekao da su pripadnici tog sektora ukupno imali više od 60 intervencija sa 170 vatrogasaca-spasilaca sa 65 vozila. Najvažnije je, kaže, da nije bilo ljudskih žrtava.

Pomoć stanovništvu

– U Beočinu smo evakuisali lice, srećom nepovređeno, iz automobila na koje je palo drvo – kazao je i istakao da je zaštita života glavni zadatak.

MUP je saopštio da je najviše prijava bilo na teritoriji Beograda, gde je na 28 lokacija intervenisalo skoro 100 vatrogasaca sa 33 vozila i pumpom. Sklonjena su stabla na 15 mesta, intervenisano je na osam požara od groma, a tri na uklanjanju limenog krova i izvlačenju vozila iz vode.

Novo jako naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada je i u utorak zahvatilo zapadne delove Vojvodinu i Beograd, a nastavilo se na istok zemlje. Za kratko vreme palo je i do 40 milimetara kiše u većini delova zemlje, a u Beogradu i severnoj pokrajini mnogo više. U Vojvodini je duvao jak olujni vetar sa grmljavinskim nepogodama, kao i u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Grad veličine lešnika zahvatio je Mačvu, Srem i Bačku.

U unutrašnjosti su pripadnici Sektora za vanredne situacije gasili 11 požara izazvanih udarom groma u Rumi, Koceljevi, Smederevu i Beogradu. Intervenisali su i na uklanjanju stabala na 23 lokacije u Beočinu, Pančevu, Alibunaru, Požarevcu, Golupcu i Beogradu.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”