Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine koji je 1. jula stupio na snagu omogućava povlašćeni pristup kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla.

– Velika i važna vest za našu privredu, rekao je ministar finansija Siniša Mali i objasnio da je domaćim privrednicima, zahvaljujući Sporazumu koji je kruna saradnje i još jedna potvrda čeličnog prijateljstva, otvoreno tržište od čak 1,4 milijarde ljudi.

Dogovor za budućnost

Sporazumom je, kaže Mali, obuhvaćeno oko 20.000 proizvoda, a? ? 60 odsto te robe oslobođeno carina, dok će u narednih pet do deset godina biti još 30 odsto robe. Najosetljiviji proizvodi iz Srbije, pre svega poljoprivredni, ostaće zaštićeni.

– Naša privreda može da plasira u Kinu po mnogo povoljnijim uslovima sveže voće i povrće, farmaceutske proizvode, proizvode hemijske i mašinske industrije. Srpska sveža jabuka, borovnica, suva šljiva, sveža junetina od sada se mogu konkurentnije plasirati na kinesko tržište koje će našim firmama doneti dodatnu zaradu i priliku da dalje šire poslovanje – ukazao je Mali, dodajući da će srpski privrednici izvoziti uz niže carine ili bez i drvo, tkaninu, farmacutske proizvode i mineralna đubriva.

Sporazum je, kako je rekao ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović velika stvar za budućnost privrede i tek nas čeka veliki posao. On je na predstavljanju Sporazuma poručio Srbija ostaje na putu izgradnje čeličnog prijateljstva sa Kinom…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here