Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Osmeh Vojvodine, od Bačkog brega do Srpske Crnje, duge 185,5 kilometara, da će veliki broj mesta na toj trasi biti na mapi najboljih puteva u Srbiji.

Velika ulaganja

– Ovo je jedna od stvari koja će približiti Sombor Novom Sadu, Beogradu i Mađarskoj. Naravno, i mreži auto-puteva u Rumuniji i da bude koridor i za Rumune i Mađare. To je za nas od ogromnog značaja – rekao je Vučić i najavio da će radovi biti završeni do kraja 2028. godine.

On je naveo da država ulaže mnogo u izgradnju ove saobraćajnice i time pokazuje koliko su za Srbiju važna sva ta mesta kroz koja će ona proći. Ukazao je i da gde ima auto-puta ili brze saobraćajnice, dolaze i investitori.

– To je sve deo onoga što smo mi nazvali EKSPO 27, što znači i da nije EKSPO samo vezan za Beograd, već za celu zemlju – kazao je Vučić i istakao da će zbog tog projekta i srpske kompanije imati više posla, a što je značajno da bi se zadržali mladi u tim mestima.

Osmeh Vojvodine biće izgrađen na trasi granični prelaz sa Mađarskom Bački breg – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Novi Bečej – Kikinda – Srpska Crnja, granični prelaz sa Rumunijom. Radovi su počeli sredinom decembra. Kada ova saobraćajnica bude gotova, od Bačkog brega do Vrbasa stizaće se za oko 50 minuta, a od Vrbasa do Srpske Crnje za sat i deset minuta. Projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat. Na delu trase, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova, 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”