Srbija i Evropska unija potpisale su u Beogradu Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Ispred Vlade Srbije je potpis stavila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, a u ime EU potpredsednik EK Maroš Ševčovič. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po potpsivanju istakao da je to projekat koji će zemlji doneti najmanje šest milijardi stranih direktnih investicija i istakao da do najvišeg stepena moraju da se poštuju standardi zaštite životne sredine, a da je na Srbiji da bude pouzdan partner Nemačkoj i EU.

Zdrava sredina

– Za nas je od ogromnog značaja ceo lanac proizvodnje, doneće ogroman rast u Srbiji. Ponosan sam na ovo što je započeto u Srbiji, to je velika prekretnica i promena – kazao je predsednik u obraćanju javnosti i istakao da se sve radi transparentno i da ništa neće biti tajeno od naših ljudi.

Srbija će, kaže, insistirati i on kao predsednik će se boriti i za životnu sredinu i za život naših građana u Jadru i Rađevini, da im i voda i vazduh budu čisti. Ovo je, kaže, najveća investicija ikada u Srbiji, a “mi ćemo se sami izboriti za konačnog proizvođača električnih automobila”.

– To su ogromne promene, to je ogroman rast, to su veće plate i penzije, to je bolji život za sve ljude u Srbiji – poručio je Vučić, naglasivši da će proizvodnja litijuma omogućiti zemlji kvantni skok u budućnost.

Na Srbiji je, kako je ukazao, da bude pouzdan partner Evropi, Nemačkoj i celom svetu u ukupnom lancu proizvodnje.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”