Nova politika proširenja biće jedna od tema sastanka lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Briselu, koji bi mogao da donese benefite državama kandidatima za Uniju iz regiona.

Ova konferencija treba da okupi na nivou lidera 27 članica EU, šest partnera sa zapadnog Balkana i predstavnike institucija EU, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će saopštiti da li će uopšte otići na taj samit.

Skup na visokom nivou biće, kako je najavljeno u Briselu, fokusiran na tri prioritetne oblasti: energiju, omladinu i bezbednost. Biće reči o postepenom faznom pristupanju evropskoj zajednici, a kako je objavio RTS i o predlogu da pre sticanja članstva, državama kandidatima za Uniju bude omogućen pristup sredstvima EU.

Mada ta najava o sredstvima za EU, na prvi pogled, deluje vrlo ohrabrujuće, bivši ambasador Milisav Paić smatra da se iza ovakvog predloga može kriti namera da se Srbija “navuče” da prihvati i neke uslove koji joj nisu u interesu.

– To je u stvari priča o koordiniranju politika u EU, pa će Brisel istovremeno od nas tražiti harmonizaciju spoljne politike. Odnosno, oni očekuju da Srbija uvede sankcije Rusiji, da letovi ka Moskvi budu ukinuti, ali traže i da priznamo tzv. Kosovo. U stvari Kosovo bi postalo pravni učesnik tog novog formata pristupanja EU, što bi značilo da ga je na taj način Srbija priznala – ukazuje Paić za “Vesti”.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”