Vlasti u Prištini su ukinule zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, ali je za njen prolazak otvorena samo administrativna liniju Merdare, pa je na tom prelazu stvorena velika gužva i čekanje kamiona sa tovarom.

Kolona je duga nekoliko kilometara, a iz pravca Kuršumlije stoji nekoliko stotina kamiona, pa vozači kažu da čekaju skoro 12 sati da bi stigli do kontrolnog punkta Prištine. Kontrola se vrši u carinskom terminalu, a kompletan teret kamiona se radi ručno što traje od sat do dva, pa je za dan prošlo svega 20-ak kamiona iz centralne Srbije. U koloni su i šleperi u tranzitu sa robom iz država regiona za KiM, što takođe utiče na dužinu čekanja. Putnički saobraćaj na ovoj administrativnoj liniji se obavlja bez zastoja.

Pritisak Zapada

Na ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na KiM, vlast u Prištini se odlučila, početkom prošle nedelje. Ovu odluku su doneli zbog pritiska Zapada, prvenstveno Nemačke iz koje je upućena poruka da neće biti na samitu Berlinskog procesa ako ne ukinu zabranu robe iz centralne Srbije i ne pristanu na deblokadu CEFTA. Priština je obrazložila gužve, navodima da će prolaz robe na ostalim punktovima sa centralnom Srbijom biti moguć kada instaliraju skenere za kontrolu.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here