Nakon što su u izraelskom napadu na Bejrut poginuli dugogodišnji lider Hezbolaha Hasan Nasralah i njegov saradnik Nabil Kauk, situacija na Bliskom istoku je nikad bliža tački ključanja.

Izrael je nastavio sa vazdušnim udarima na severoistočni Liban, tokom kojeg je poginulo više od 10 civila. Slike sa granice Izraela i Libana, na kojoj Tel Aviv koncentriše tenkove i oklopna vozila, govore da je kopnena ofanziva blizu, što bio četvrti upad na tlo Libana u poslednjih 50 godina. O tome izveštavaju i lokalni i regionalni mediji, dok, istovremeno, Iran poručuje da izraelski manevri neće proći bez odgovora. Neimenovani američki zvaničnici ističu da su izraelski potezi samo “pogranična kretanja”.

– Još uvek ne deluje da je Izrael u potpunosti odlučio da pokrene kopnenu ofanzivu, ali je spreman za nju – rekli su zvaničnici i dodali da “ako do operacije dođe, ona će verovatno biti ograničenog obima”.

Procena situacije

– Ključ je u ispunjenju obećanja datog Izraelcima da će desetine hiljada raseljenih iz severnog Izraela biti u stanju da se vrate kući. Da bi se to uradilo nije dovoljno “odseći glavu” Hezbolahu – naveli su zvaničnici. Oni su kazali da su pre izraelske likvidacije Hasana Nasralaha, vođe Hezbolaha, američke vlasti dobile obaveštenje od tome šta će se dogoditi svega nekoliko minuta pre vazdušnog udara IDF u Libanu. Izvori pojedinih medija su naveli da je Nasralah, do samog kraja insistirao da se prekid vatre između islamističke organizacije, koju je vodio, i Izraela poveže sa prekidom vatre između IDF i palestinskih ekstremista u Pojasu Gaze. Navodi se da je Joav Galant, ministar odbrane Izraela, u subotu održao razgovore o širenju vojne ofanzive koja je do sada bila ograničena na vazdušne udare na ciljeve vezane za Hezbolah u Libanu. Iz Galantovog kabineta je saopšteno da on sprovodi “procenu operativne situacije” u vezi s onim što je nazvao “širenjem aktivnosti IDF u severnoj areni”.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”