Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao otvoren i korektan razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Predsedništvu Srbije o situaciji na Kosmetu i gotovo nemogućim uslovima za život srpskog stanovništva izazvanim konstantnim pritiscima i samovoljom vlasti u Prištini.

Odgovoran partner

– Ponovio sam da povratak konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizacija odnosa leži, prvenstveno, u implementaciji Briselskog sporazuma, odnosno hitnom formiranju Zajednice srpskih opština – objavio je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsednik Srbije je naglasio da je EU, kao glavni posrednik u tom procesu, u Srbiji imala i imaće ozbiljnog i odgovornog partnera.

– Za naš narod na KiM ostajemo beskompromisan oslonac i zaštita njihovih ognjišta i budućnosti – poručio je Vučić.

Tokom boravka u Beogradu Lajčak je razgovarao i sa šefom diplomatije Markom Đurićem i šefom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Đurić je preneo Lajčaku da Beograd podržava Nacrt statuta ZSO koji je izradila EU, i nastavlja da insistira na punoj primeni sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015, kao i svega dosad dogovorenog uz evropsko posredovanje. Ponovio je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, da je Beograd posvećen nastavku dijaloga kao jedinom ispravnom putu za rešavanje najvažnijeg nacionalnog pitanja. Ocenio je i da je, dolaskom Aljbina Kurtija na čelo privremenih prištinskih institucija jeseni 2021, došlo do drastičnog pogoršanja položaja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, kao i sveukupnog posrnuća stanja u pokrajini na svim nivoima.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”