Predsednik Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se javnosti da su napadnute sve srpske enklave na Kosovu i Metohiji i istakao da je Aljbin Kurti doneo odluku o ukidanju dinara sa ciljem etničkog čišćenja Srba sa KiM, rekao je Vučić.

Najjači udarac

Vučić je ukazao da su 2. februara napadnute i enklave u Metohiji, odnosno da su pripadnici Kurtijeve policije upali u privremen organe u Peći, Goraždevcu, Istoku, a da su u Osojanu upali i u dom zdravlja, preturali po stvarima i maltretirali ljude. Ovi napadi, kaže, dolaze dan posle odluke da se ukine dinar na KiM, što je učinjeno s namerom proterivanja Srba.

– Odluka o ukidanju dinara je samo formalna odluka tzv. Kosovske centralne banke, suštinski je to odluka Aljbina Kurtija i da se do sada najjačim udarcem zapreti progonom Srba, proterivanjem Srba sa njihovih vekovnih ognjišta – naveo je predsednik Srbije.

On smatra da Priština ne može da se umiri i shvati da je važan dijalog i “da moramo da ga imamo, jer je Kosovo nepriznata država”.

– Problem je jer se Kurti poziva na to da su nezavisna država koja to može, sa druge strane je jasno da to nisu – rekao je Vučić.

On je podsetio da je od prvog Briselskog sporazuma do svih kasnijih i statuta EU, najvažnija norma koja stoji u tim dokumentima da Srbija ima pravo da finansira određene aktivnosti kao što su zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo koje je trebalo preko ZSO da se obavlja, ali Albanci nikada nisu hteli da učestvuju u njenom finansiranju.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”