Naši vaterpolisti koji su pozlatili Srbiju uoči samog zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu, veselili se u svlačionici osvojenim medaljama, dok su istovremeno, dijaspora na ulicama francuske prestonice, Srbija i Srpska masovno slavile njihov trijumf. Kafići su bili prepuni ljudi koji su pratili meč, na ulicama, a po tradiciji i u automobilskim kolonama kroz gradove sa istaknutim srpskim zastavama.

Srpska himna čula se i treći put uzastopno na istom takmičenju, a ovaj svojevrsni het trik naših Delfina je, posle Rio de Žaneira, pa Tokija, u Parizu je zasijao najjače, jer je nakon lošijeg starta bilo malo očekivano da bi mogli da stignu do samog vrha.

Velika sreća

Dok je naša reprezentacija uoči dodele medalja, slavila uz narodnjačke pesme, a glavni hit im je bila pesma Šaka Polumente “Dišem za tebe”, stara dve decenije, navijači koji su u hali pratili meč su se radovali na ulicama Pariza, sa “trobojkama”, uzvikujući “Srbija, Srbija!” Bilo je tu naše dijaspore iz više evropskih zemalja, a oni su pohrlili u francusku prestonicu da gledaju Delfine. Neki su ispričali da su mnogo ranije kupili karte za finalni meč, uvereni da će srpski vaterpolisti uskakati u bazen po zlato i… Imali su pravo.

U Srbiji se slavilo svuda na temperaturama blizu 35 stepeni, a najbučnija je bila proslava u Beogradu. Na sve strane su odzvanjale sirene automobila i vijorile se srpske zastave. Stvarale su se duge kolone četvorotočkaša, a najživlja atmosfera bila je u centralnim ulicama glavnog grada.

Niko se nije ljutio što se vozila sporije kreću zbog stvorene gužve na saobraćajnicama, čak ni kada je grupa navijača stala nadomak Trga Republike da ovekoveči svoju radost zbog srpskog trijumfa u vodi.

U kafićima su se orile pesme, naručivalo većinom hladno pivo i prepričavala utakmica u kojoj su Delfini imali odličan napad i maestralnu odbranu. Mnogi su istrčavali iz kafića i restorana, grlili se i ljubili, vikali od sreće zbog ogromnog uspeha naše podmlađene reprezentacije.

Više o ovo temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”