Srbija je i ove godine obeležila veliko stradalništvo koje se desilo pre 83 godine kada je nemački okupator početkom Drugog svetskog rata u Šumaricama kod Kragujevca streljao oko 3.000 nedužnih građana, među njima i oko 300 đaka i nastavnika.

U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, a centralna manifestacija Veliki školski čas je održana ispred spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen-parku.

Izvođenje poeme “Lekcije iz pamćenja” od Dragana Hamovića, u režiji Nebojše Dugalića, bilo je još jedan podsetnik na tragediju sa porukom da se Šumarice više nikad i nigde ne ponove. Održan je moleban za stradale, a pomen žrtvama služio je mitropolit šumadijski Jovan i sveštenstvo Eparhije šumadijske SPC.

Počast žrtvama

Potom su položeni venci na humku streljanim đacima i profesorima, a prvi venac su, već tradicionalno, nosili đaci kragujevačke gimnazije iz koje su okupatori odveli đake na streljanje. Državnu delegaciju je predvodio ministar za rad Nemanja Starović, a prisutna je bila i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Nemanja Matić, jedan od najboljih fudbalera u istoriji reprezentacije Srbije, podsetio je ceo svet na datum upisan crnim slovima u Srbiji.

– Na današnji dan 1941. godine, nemački vojnici počinili su masakr u Srbiji, ubivši 300 učenika i njihovih učitelja. Nikada ne zaboraviti! – napisao je Matić na svom Iks nalogu.

Do masovnog zločina došlo je 21. oktobra 1941, a to je bio jedan od najtragičnijih događaja u okupiranoj Srbiji koji se godinama obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Prema nekim podacima, ubijeno je oko 400 u selima, a ostali u Kragujevcu, među njima i đaci viših razreda gimnazije, od petog do osmog razreda. Kao sećanje na taj masakr u Spomen-parku u Šumaricama se od 1971. održava Veliki školski čas, manifestacija kojom se podseća na masakr.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”