Vojska Srbije je primetila dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema Srbiji bez prelaženja granice – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon senice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije i dodao da je to pojačano iz svih smerova.

Predsednik je istakao da ima mnogo izazova i da su velike snage u regionu i da je bilo i izviđanja albanskih “barjaktara”.

Analiza rada

– Primećeno je podizanje albanskih “bajraktara” iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicije Vojske Srbije. Takođe švedsko-nemački avioni su radili snimke, ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na terititoriji centralne Srbije – kaže Vučić.

On je objasnio da je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostaci i šta je to neophodno da se ispravi, kao i da se analiziraju bezbednosne pretnje i situacija u regionu. Istakao i da ima mnogo izazova i kako je rekao, velike snage su okupljene u regionu.

– Jedanput ili dva puta godišnje imamo te sastanke i na njima analiziramo sve nedostatke i šta je to što je neophodno da ispravimo u našem radu i takođe analiziramo bezbednosne pretnje, analiziramo situaciju u regionu. U skladu sa tim donosimo i odluke. Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije se modernizuju, uvećavaju i unapređuju kao i ubojna sredstva – rekao je Vučić.

Vučić kaže da “mnogo izazova imamo”, da su velike snage okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na KiM, što je 4534.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”