Veliki broj Srba okupio se u Kosovskoj Mitrovici na Trgu Braće Milić zbog najavljenog otvaranja centralnog mosta na Ibru u ovom gradu, ali i situacije izazvane zatvaranjem filijala Pošte Srbije na severu, hapšenjima Srba, ukidanjem dinara…

Oni su poslali zajedničku poruku da ne prihvataju otvaranje mosta jer se, kako kažu, ne osećaju bezbedno. Skup je počeo intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”, a okupljeni u blizini glavnog mosta na Ibru nosili su zastave Srbije i transparente na kojima piše: “Na mostu smo opstanak branili, sada branimo nestanak”, “Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju”, “Kurti, nisi nas sve proterao, ima nas još”, “Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve”.

Sudija Nikola Kabašić je rekao da je bilo više od 1.000 pokušaja nasilnih upada preko mosta od 1999, 126 ozbiljnih sukoba i upada sa ljudskim žrtvama i sa povređenim ljudima i isto toliko reagovanja Unmika, Kfora i Euleksa da spreče sukobe i da odbrane sever KiM. Odluku o otvaranju mosta su, kaže, inicirali oni kojima je 300 ljudi dalo glas i rešili da se otvori most. Kako prenosi Radio KiM, on je naglasio da Srbi ne prihvataju tu odluku, da nisu saglasni, kao što se tvrdi u Prištini, jer se ne osećaju bezbedno.

– Ovaj grad i ovaj most su imali tu sreću da je na njemu prestalo etničko čišćenje Srba koje je trajalo 1999. i 2000. godine. Za Srbe je ovaj most – simbol opstanka – naglasio je Kabašić.

Glavna urednica “Jedinstva” Rada Komazec obraćanje je počela citiranjem nobelovca i nekadašnjeg logoraša Elija Vizentala.

– Postoji vreme kad smo nemoćni da nepravdu sprečimo, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde ne pobunimo – kazala je ona.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

1 COMMENT

  1. Ukoliko Kfor dozvoli otvaranje mosta na Ibru to ce biti fatalna greska. Cilj Kurtija i Svecle nije normalizacija odnosa nego da kod radikalnih Albanaca dobije sto vise glasova na sledecim izborima zatim etnicko ciscenje Srba jer bi ogroman broj Albanaca krenuo bi sa Juga prema Severu i doslo bi do katostrofalnih sukoba sa velikim brojem zrtava sa obe strane. Kurti tim potezom zeli da nema Severne Mitrovice vec jedna Mitrovica jedna opstina gde bi Albanci cinilii vecinu i time bi blokirao stvaranje ZSO. To mu je cilj. Jer taj most je simbol Srpskog otpora. Ako to uspe Srbi ce vrlo brzo nestati i napustiti Sever. Veoma lukavo radi a vjerovatno ima stranih saveznika koji mu daju uputstva sta da radi. Ako Kfor dozvoli on ce biti saucesnik u zlocinima nad Srbima. Srbi nikako ne treba da dozvolie otvaranje mosta jer time potpisuju svoj nestanak za uvek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here