Česi kupuju mleko iz automata na ulici

0

I Francuzi imaju svoje "ulične kravice" koje daju sveže mleko

"Automat najmanjeg kapaciteta može da proda 300 litara mleka dnevno, a najvećeg 1.000 litara", rekao je češkim medijima Tomaš Koržinek iz firme "Agri Toko", koja je isporučila poljoprivrednicima tridesetak automata.

 

Prema njegovim rečima, oni mogu biti postavljeni na najrazličitijim mestima. Na primer, u Českim Buđejovicama automat je postavljen ispred tržnog centra, dok je u Olomoucu na glavnoj železničkoj stanici.

 

Ideja se javila letos zbog niskih otkupnih cena mleka, a prvi automat je instaliran početkom novembra. Zainteresovanom kupcu automat će natočiti litar nepasterizovanog kravljeg mleka za 15 kruna (nesto više od pola evra), a ukoliko nema svoju bocu, automat će mu je prodati za 10 kruna.

 

Jednostavniji tip automata košta oko pola miliona kruna (19.000 evra). Iako ta početna investicija nije mala, poljoprivrednici se svaki dan prijavljuju za kupovinu.

 

U Češkoj agrarnoj komori smatraju da je interesovanje poljoprivrednika za automate razumljivo. Na taj način oni mogu da prodaju svoje proizvode, a da ne zavise od supermarketa. Kupcima direktno nude kvalitetan proizvod za nižu cenu nego u prodavnici, ali istovremeno višu od one koju im nude veliki otkupljivači. Tako obe strane zarađuju, objašnjavaju u Agrarnoj komori.

 

Uskoro se očekuje i postavljanje prvog automata za jaja, a posle Nove godine počeće instalacija i automata za voće, povrće, a možda čak i smrznuto meso, najavio je Koržinek. U Sloveniji postoje automati sa voćem, pa se tako na železničkoj stanici u Ljubljani mogu kupiti domaće jabuke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here