Cela Amerika ispod nule

0

50-01
35

Temperature u svih 50 američkih saveznih država bile su u utorak na tački smrzavanja ili ispod nje u neobično opsežnom talasu hladnoće za ovo doba godine, a u državi Njujork obilan sneg doprineo je smrti četiri osobe.
U svakoj američkoj državi, čak i na Havajima, temperatura je u utorak bila na nuli ili ispod nje, objavila je nacionalna meteorološka služba (NNjS). To je bilo najhladnije američko jutro u novembru od 1976. godine, prenose agencije. Takav talas hladnoće u zemlju obično stigne krajem decembra, dodaje NNjS.
Daleko najgore bilo je u okrugu Iri, na zapadu države Njujork, gde je napadalo metar i po snega koji još ne prestaje da pada. Četiri osobe su umrle, jedna je stradala u saobraćajnoj nesreći, a tri od srčanog udara preteravši s čišćenjem snijega, javlja CNN.
“Ovo je verovatno gore od ičega što sam video za više od 40 godina. Trebaće nam vremena da se iskopamo”, rekao je gradonačelnik milionskog Bafala Bajron Braun. Snežna oluja kakva je pogodila navedeno područje doživi se jednom u životu, javljaju američki mediji.
Mnogi putnici ostali su blokirani duž saobraćajnica i tražili utočište na pomalo neobičnim mestima, u policijskim i vatrogasnim stanicama. Vatrogasci u Bafalu morali su i da porode jednu ženu koja nije mogla da stigne na vreme do porodilišta. “Deviojčica je, zdrava je i na sigurnom je”, rekao je šef gradskih vatrogasaca Garnel Vitfild.
Sneg pada brzinom od 13 centimetara na sat i u opasnosti je američki rekord za količinu napadalog snega tokom 24 sata, koji sada iznosi 193 centimetra.
Guverner Njujorka Endrju Kuomo proglasio je vanredno stanje u deset okruga na zapadu države. Pripadnici Nacionalne garde su poslati na teren kako bi pomogli u rešavanju posledica nevremena.
Dionica državne autoceste duž jezera Erie i Ontarija u dužini od 140 kilometara zatvorena je za promet.
Za naredne dane najavljuje se novi sneg u ostalim delovima Sjedinjenih Država, posebno na srednjem zapadu i srednjem istoku. U ovom trenutku, navodi NNjS, više od pola zemlje (50,2 odsto) ima ponešto snega na tlu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here