Čeku: Promena ustava kako bi nastala Vojska Kosova

0

Vojska je završni korak ka zaokruživanju procesa stvaranja države: Agim Čeku
 

Čeku je za Radio televiziju Vojvodine rekao da je to završni korak ka zaokruživanju procesa stvaranja države, i da je Kosovu kao i drugim državama potrebna vojska.

 

"Vojska je jedan od glavnih identiteta državnosti i instrumenata za bezbednost i sigurnost ljudi, kao i za regionalnu i NATO integraciju što je naš glavni strateški cilj", rekao je Čeku.

 

On je rekao da ne razume stav Srbije koja se protivi ulasku u NATO, jer ima dobre odnose sa zemljama koje jesu u tom savezu, ali da je ohrabrujuće što je Srbija članica Partnerstva za mir u koji će i Kosovo ući vrlo brzo posle formiranja vojske.

 

Čeku je dodao da će Vojska Kosova biti stvorena prema savremenim NATO standardima, sa savremenim demokratskim vrednostima i služiće za izgradnju modernog, multietničkog društva na Kosovu.

 

"Izgradnja tog društva je proces koji će trajati, zahtevati političku volju sa obe strane i koji je sastavni deo evropskih integracija za koje smo se svi opredelili. To je nezaustavljiv proces i poslednji izbori na Kosovu su korak ka tome", kazao je Čeku.

 

Kako je ocenio, Srbi koji žive na Kosovu su svesni da su na izborima glasali za Vladu Kosova, a ne Srbije, te da će u njoj zastupati interese svoje zajednice u sastavu Kosova.

 

Kako je ocenio, to je veliki korak, jer Srbi počinju da shvataju realnost da je Kosovo država i počinju da žive s tim.

 

"Kosovo je spremno da bude njihova država i Kosovo jeste njihova država. Incidenti koji se dešavaju se osuđuju i nisu orkestrirani, već potiču od pojedinaca kojima se nešto desilo tokom rata, pa imaju sećanje", dodao je Čeku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here