Časno je i pošteno nosio svoj krst

0

Sveštenici služe pomen patrijarhu Pavlu
 

Više od stotinu vernika došlo je na pomen i parastos koji su služili protojerej-stavrofor Slobodan Milunović i protojereji Branislav Čortanovački, starešina hrama, Marinko Rajak i Milorad Jovanović.

 

Posle večernje službe vernicima su podeljene sveće koje su upalili, prekrstili se i pomolili, a onda je održan pomen na kome je govorio prota Čortanovački ističući da je patrijarh Pavle časno i pošteno nosio svoj krst.
 

"Više od 50 godina nosio je krst svoj kao episkop, a više od 60 godina kao sveštenik crkve Božje. Veliki deo svog života patrijarh Pavle je kao episkop proveo na stradalnom mučeničkom Kosovu i Metohiji, a 19 godina na prestolu Svetoga Save kao 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koje su, kako mnogi kažu, bile možda i najteže vreme u istoriji roda našeg. Svojim životom pokazao je da u njemu živi sam Gospod, a tu njegovu svetost prepoznali su brojni ljudi koji su došli da se oproste od blaženopočivšeg patrijarha našeg. Nama koji ostajemo posle njega, primer patrijarha Pavla treba da govori kako da živimo", rekao je, između ostalog, prota Čortanovački.
 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here