Čas istorije u Valinzelenu

0

U organizaciji članova SKS i potpredsednika Skupštine dijaspore Zvonka Jovanovića nedavno su u Valinzelenu prigodnim programom stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata obeležili đaci Dopunske nastave na srpskom jeziku, folkloraši Kola iz Badena i operska diva Danijela Bjelica.
Na početku programa Zvonko Jovanović je pozdravio publiku i izvođače, a potom su đaci učiteljice Snežane Šaronjić govorili prigodne stihove i tekstove
Nemanja Radivojević je recitovao "Otadžbinu" Đure Jakšića, Elena Mladenović je govorila tekst majora Gavrilovića braniocima Beograda, a čuo se i tekst o srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku. Andrea Maksić predstavila se recitacijom "Domovina", pesnika Dušana Vasiljeva. Jelena Dimitrijević je pročitala "Plavu grobnicu" Milutina Bojića, a Milica Jovanović Svedočenje Arčibalda Rajsa.
Mladi folkloraši i pevači, srednjeg ansambla KUD-a Kolo iz Badena, izveli su srpske narodne pesme.

Konzul Zoran Jeremić

Specijalni gost večeri bila je Danijela Bjelica, operska pevačica iz Ciriha koja je izmamila velike aplauze publike svojim predivnim i kristalnim glasom, izvodeći himnu "Bože pravde" i pesme "Marijo, deli, bela kumrijo" i "Ovo je Srbija".
Priredbi su prisustvovali Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, koji je došao sa unukom Lanom, vicekonzul Predrag Mandić, sa suprugom Draganom, počasni predsednik KUD-a Kolo Baden Boško Lopušina i najiskusniji aktivisti Kola Miloš Damjanac, Jovica Brađan i Mira Jovanović.
– Skup posvećen stogodišnjici početka Prvog svetskog rata bio je odavno planiran, ali uvek se desi nešto nepredviđeno. Imali smo obećanja o dolasku eminentnih ličnosti naučnog i književnog života Švajcarske, Nemačke, Austrije, Srbije i Republike Srpske i pošto se to nije dogodilo iskoristili smo već obezbeđenu salu i upriličili večerašnji program. Ova dečica su bila sjajna, folkloraši takođe, ali i naša gošća operska diva – priča za "Vesti" Jovica Brađan iz uprave SKS, koji je pozvao prisutne da nastave akciju prikupljanja pomoći postradalim od poplava, koju je SKS pokrenuo.

Učiteljica sa svojim recitatorima
 

Generalni konzul u Cirihu Zoran Jeremić zahvalio je organizatoru na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao ovom događaju, koji je na njega ostavio izuzetan utisak.
– Ovaj istorijski čas, koji su upriličili učenici i nastavnica srpske Dopunske škole, uz pesme i igre naših mladih folkloraša i uz predivne pesme koje je izvela naša operska pevačica, u nama svima izazvao lep i prijatan osećaj – nagasio je Jeremić.
Posle obaveznog dela programa posetioci su imali priliku da razgledaju izložbu umetničkih slika.

 

Pomažu i Švajcarci
Zvonko Jovanović je obavestio prisutne o toku akcije prikupljanja novčane pomoći za poplavljene i naveo da trenutno na namenskom računu ima oko 13. 000 franaka, na koji su uplaćivali i Srbi i Švajcarci i na taj način pokazali ogromnu solidarnost. On je zahvalio Jovici Brađanu što je odmah reagovao i prepustio Savezu jedan neaktivan račun udruženja u Šafhauzenu samo za tu svrhu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here